2012-12-08 15:07:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Παραδώθηκε η ενδιάμεση έκθεση της Pimco
Στα χέρια της συντονιστικής επιτροπής βρίσκεται η ενδιάμεση έκθεση του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco για το ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών... σε Κύπρο και Ελλάδα, της Alpha και Eurobank και αριθμού μεγάλων συνεργατικών.

Όπως δήλωσε στη StockWatch η Αλίκη Στυλιανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, «τα αποτελέσματα μελετούνται διεξοδικά από τα μέλη της επιτροπής και αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι συνοπτικές καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεπάγεται ενδελεχή μελέτη» σημείωσε η κ. Στυλιανού.

Στο προσχέδιο του μνημονίου που συμφώνησαν κατ’ αρχήν η κυπριακή κυβέρνηση με τους τεχνοκράτες της τρόικας γίνεται αναφορά ότι το ποσό για τις τράπεζες θα είναι «μέχρι €10 δις», δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο τελικός αριθμός της Pimco θα είναι μικρότερος.


Η Pimco αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο πριν τη συνεδρία του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο.

Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας κράτος υπολογίζεται να χρειαστεί €1,5 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2016, που αποτελεί νέο δανεισμό, καθώς και €6 δις για την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους.

Τα ποσά δεν περιλαμβάνουν το δάνειο €2,5 δις που δόθηκε από τη Ρωσία και που λήγει το 2016. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιμήκυνση του κατά πέντε έτη.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε χθες ότι αν το ποσό που θα ανακοινώσει η Pimco φθάσει τα €10 δις, το κυπριακό χρέος θα εκτιναχθεί στο 140% του ΑΕΠ από 85% που είναι σήμερα.

Τη συντονιστική επιτροπή απαρτίζουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ