2012-12-09 10:52:29
Φωτογραφία για Σημαντική η παρουσία της Σ. Αραβίας στο πετρελαϊκό λόμπι των ΗΠΑ
Οι Άραβες φαίνεται πως διαθέτουν ισχυρή παρουσία στους σκοτεινούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον, καθώς το μεγαλύτερο πετρελαϊκό λόμπι των ΗΠΑ, ονόματι American Petroleum Institute, αποτελεί πλέον όχημα της Saudi Aramco και ανέλαβε να προωθήσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια σε πολιτικούς της δεξιάς πτέρυγας.

Το λόμπι διοικείται σήμερα επί της ουσίας από τον Σαουδάραβα Τοφίκ αλ-Γκαμπσανί, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής μιας θυγατρικής της Saudi Aramco, ενώ υπάρχουν στοιχεία που τον θέλουν να είναι και εγγεγραμμένος πράκτορας της κυβέρνησης του βασιλείου. Στα πλαίσια αυτά, ο δημοσιογράφος Λι Φανγκ της αμερικανικής ιστοσελίδας The Nation αναζήτησε κατά τους περασμένους μήνες οικονομικά στοιχεία που φανερώνουν την διείσδυση των Αράβων στο American Petroleum Institute και κατ’ επέκταση στην πολιτική ζωή της Ουάσιγκτον.

Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε ότι κατά το τελευταίο έτος, το λόμπι προσέφερε περίπου μισό εκατ
. δολάρια σε διάφορες άγνωστες εταιρείες πολιτικής επικοινωνίας για την δημιουργία διαφημίσεων που στρέφονταν κατά της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Για παράδειγμα, 50.000$ πληρώθηκαν στον όμιλο Americans for Prosperity για διαφημιστικά κατά του Ομπάμα και 412.969$ στο American Jobs για διαφημίσεις υπέρ πολιτικών προσώπων που στηρίζουν την πετρελαϊκή βιομηχανία. Τα χρήματα αυτά προήλθαν εν πολλοίς από χορηγίες πετρελαϊκών όπως η Saudi Aramco και η Chevron.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του API, Τζακ Γκέραρντ, ήταν στενός σύμμαχος του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, Μιτ Ρόμνεϊ κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι μέχρι πρόσφατα τα λόμπι είχαν σημαντικούς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να κινηθούν. Από το 1990 και μετά, οι σύνδεσμοι υποχρεώνονταν να διατηρούν σχέσεις με ξένες εταιρείες μόνο μέσω του σχηματισμού ευρειών συμμαχιών. Όμως, πρόσφατες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2007 και το 2010 άνοιξαν το παραθυράκι για την είσοδο ξένου χρήματος στην Ουάσιγκτον μέσω των συνδέσμων και των λόμπι.

Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να προσφέρουν χρήματα απευθείας σε κάποιον Αμερικανό πολιτικό, αλλά μπορούν πλέον να το πράξουν μέσω ενός εμπορικού συνδέσμου, όπως το API, πληρώνοντας για διαφημίσεις και για αντίστοιχους τρόπους στήριξης της προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγή: energia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Για πάντα στην Μπάρτσα»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Για πάντα στην Μπάρτσα»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ