2012-12-09 11:35:49
Φωτογραφία για Για τον Ιούνιο ετοιμάζει κόμμα ο Love
Σαφές χρονοδιάγραμμα έδωσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος για τη μετεξέλιξη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) σε πολιτικό κόμμα.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο έως τον Ιούνιο η πολιτική κίνηση της οποίας ηγείται θα γίνει κόμμα, εφόσον οι συζητήσεις για το σχηματισμό μίας ευρείας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης δεν καρποφορήσουν.

Ο κ. Α. Λοβέρδος λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της κίνησης ΡΙΚΣΣΥ αποφάσισε να ακολουθήσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι ελλήνων βουλευτών για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο νέος κόσμος όμως δεν ανοίγει νέες προοπτικές στον, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή της Β’ Αθήνας. Αντιθέτως, ο παλαιός κόσμος τον αναμένει να επιστρέψει την Τετάρτη με δεκάδες εκκρεμότητες και αποφάσεις πολιτικής επιβίωσης που επείγει να ληφθούν. Τη Δευτέρα έσπασε η λεπτή κλωστή που τον ένωνε με την Ιπποκράτους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από το ΠαΣοΚ δεν είναι σε φάση ομαδοποίησης αλλά ακόμη και αν το αποφασίσουν με εξαίρεση τον κ
. Μ. Ανδρουλάκη οι υπόλοιποι δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Λοβέρδο. Επιπλέον η διαγραφή του πρώην υπουργού και οι δυσκολίες που φαίνεται να έχουν οι πρωτοβουλίες για ίδρυση νέων κομμάτων έχουν ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Η Ιπποκράτους θα επιχειρήσει να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις του κόμματος, όμως την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου μέσω του φόρουμ διαλόγου γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και όχι μόνο αυτές που κινούνται στον ομόκεντρο κύκλο που περιβάλλει το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι επιδίωξή του ήταν από την αρχή να συμμετάσχει στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της κεντροαριστερής παράταξης και όχι να ιδρύσει ένα νέο κόμμα με αρχηγό τον ίδιο. Προς το παρόν μετράει περίπου 2.000 υπογραφές στήριξης, διαδικτυακές και στο γραφείο του, και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη σε επτά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως εκμυστηρεύεται στους συνομιλητές του, η πεποίθησή του είναι ότι χρειαζόταν ένας πολιορκητικός κριός για να σπάσει τα τείχη του ΠαΣοΚ ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την κοινωνία.

Στην Ιπποκράτους ο εκνευρισμός έχει υποχωρήσει για τη σπουδή του πρώην υπουργού να εξαγγείλει πολιτικό φορέα. Η διαγραφή του κ. Λοβέρδου, όσο και αν εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία του δεν «περπατάει», αποδυνάμωσε το μεταρρυθμιστικό μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ από την άλλη πλευρά η επιστράτευση στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου στελεχών όπως οι κκ. Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, Μιχ. Καρχιμάκης ενισχύει την τάση που ζητεί τη σταδιακή αποδέσμευση του ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση. Στο ίδιο κλίμα κινείται ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ξαναγράφτηκε στην τοπική του οργάνωση προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του κόμματος, αλλά και οι κκ. Ι. Κουτσούκος και Μιχ. Κασσής. Η τάση επανεγγραφών για το συνέδριο αναμένεται να αυξηθεί και ως τον Φεβρουάριο πολλά μπορεί να αλλάξουν και σχέσεις ετών να αναθερμανθούν. Το ΠαΣοΚ μπορεί να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του, αλλά έξω από αυτό βρίσκεται η έρημος, όπως διαπιστώνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η ώρα των... δείπνων

Αυτό το διάστημα γίνονται πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ βουλευτών από διάφορα κόμματα, τόσο στη Βουλή όσο και σε φιλικά δείπνα σε σπίτια, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γλυφάδα, όπου παρέστησαν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Ι. Μανιάτης, Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Σταθάκης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Πέραν της ανταλλαγής απόψεων όμως δεν υπάρχει συντονισμός, συμπόρευση, ούτε... συνωμοσίες. Είναι απλώς η εποχή που όλοι ψάχνονται στην Κεντροαριστερά.

Ο τρόπος που χειρίστηκε τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών έθεσε με επιτακτικό τρόπο για το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ενα θεμελιώδες νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης συνεθλίβη από τις άκαιρες διαρροές, την προχειρότητα αλλά και τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Λέγεται ότι στη σύσκεψη της Πέμπτης, όπου εξαιτίας των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο υπουργείο Οικονομικών προσήλθε μόνο το κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ ενώ με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ έγινε τηλεδιάσκεψη, ο κ. Σ. Παπαθανασίου εξερράγη για την τακτική και τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου.

Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ πιέζουν τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για μια πιο διεκδικητική διαπραγμάτευση με την τρόικα, για να συσταθεί η ομάδα συντονισμού μεταξύ των τριών κομμάτων την οποία ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι αποφεύγει, ώστε να προχωρήσουν όλες οι δράσεις που θα βγάλουν την οικονομία από το τέλμα, καθώς τα σκληρά μέτρα, η ανεργία και η φτώχεια απειλούν να τους παρασύρουν όλους σε μια μη αναστρέψιμη φθορά.

Στοίχημα το συνέδριο

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων και η εκταμίευση της δόσης προκειμένου να ανοίξει την ατζέντα του τόσο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση όσο και σε ό,τι αφορά το κόμμα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κόντρα σε όσους του εισηγούνται να αναβάλει το συνέδριο, επιμένει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Φεβρουαρίου προκειμένου «να θεσμοθετηθεί το κόμμα, να αποπροσωποποιηθεί, να λειτουργεί ως ένα κανονικό κόμμα που υπερβαίνει πρόσωπα και συγκυρίες», όπως επεσήμανε ο ίδιος στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ.

Εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, ο κ. Βενιζέλος θα ρίξει το βάρος του στην επαναθεμελίωση του κόμματος, από την οικονομική του εξυγίανση ως την αλλαγή της δομής και του τρόπου λειτουργίας του. Στις αρχές του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φέρει αποτελέσματα σημαντικές εσωτερικές διαδικασίες, όπως π.χ. το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών για τις αιτίες αλλά για τη διαχείριση του κομματικού χρέους, ή η κάλυψη κενών στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει το στάδιο του «αισθάνομαι μόνος» και έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του πρωτοβουλίες οι οποίες θα επανακαθορίσουν και θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του ΠαΣοΚ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μέτωπο που άνοιξε με τη Χρυσή Αυγή, μια πρωτοβουλία για την οποία συζήτησε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και που βρίσκει θετική ανταπόκριση από τις θρησκευτικές κοινότητες, τις κοινότητες των μεταναστών, τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων και των καθηγητών, την Αυτοδιοίκηση και τις ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Υπεύθυνη στάση

Η παρέμβασή του στη σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, επισημαίνοντας ότι «η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη, χωρίς προϋποθέσεις και αιρέσεις», ότι καμία από τις παρατάξεις που είχαν την ευθύνη των γεγονότων του 2008 δεν δικαιούται να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής πόλωσης και κανείς δεν δικαιούται πάνω στον θάνατο ενός παιδιού «να οικοδομεί φτηνή κομματική τακτική», εντάσσεται στην προσπάθεια να κατοχυρωθεί το ΠαΣοΚ στη συνείδηση των πολιτών ως υπεύθυνη δύναμη.

Παράλληλα, η πίεση του ΠαΣοΚ για συγκεκριμένες βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο υπέρ όχι μόνο των αδύναμων αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων και με στόχευση την ανάπτυξη ή η κατάθεση πρότασης νόμου για την αξιοποίηση των πόρων από τους υδρογονάνθρακες υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών θεωρείται ότι οικοδομούν το κοινωνικό στίγμα του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προκειμένου να σταματήσει την εσωτερική κατάρρευση του ΠαΣοΚ, θα συμμετάσχει προσωπικά σε προσυνεδριακές διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα.

Κρουστάλλη Δήμητρα /ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δίνει το σύνθημα ο Αλαφούζος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δίνει το σύνθημα ο Αλαφούζος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ