2012-12-09 21:44:08
Φωτογραφία για Άγγελος Τσιγκρής: «Παράνομα και αντισυνταγματικά, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.»
Με αφορμή την αναβολή της συζήτησης της Αίτηση Ακύρωση του Άγγελου Τσιγκρή, κατά του ειδικού τέλους επιτηδεύματος και της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης, για την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ενώπιων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξασφάλιση φορολογικών εσόδων μέσω της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας κατά τρόπο δυσανάλογο με τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων είναι αντισυνταγματική.

Σε μικρό χρονικό διάστημα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ποσά φόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τα μηνιαία εισοδήματά τους.

Πως οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες φορολογικές τους υποχρεώσεις;

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν αποταμιεύσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να καταβάλλουν τους έκτακτους φόρους ή αφανείς πόρους, τους οποίους θα αναγκασθούν να χρησιμοποιήσουν.


Πως θα μπορέσει η διοίκηση να εισπράξει τα ποσά αυτά, εάν οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά φόρων;

Τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που φορτώνονται στους ώμους των φορολογούμενων οδηγούν σε πραγματική αδυναμία καταβολής των νέων φόρων, ισοδυναμούν με κατάσχεση της περιουσίας των πολιτών, θίγουν ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα της μέσης Ελληνικής οικογένειας και προσβάλουν βάναυσα θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.

Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος λόγω της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση των φορολογικών συνταγματικών αρχών της φοροδοτικής ικανότητας, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου και της απαγόρευσης της αναδρομικότητας των φορολογικών νόμων.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με συνέπειες δραματικές για τα δημόσια οικονομικά.

Κατά τη θέσπιση φορολογικών νόμων, ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται τόσο τις συνταγματικές φορολογικές αρχές, όπως κυρίως τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας, της ισότητας και της αναλογικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η φορολογική πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να σχεδιάζεται με γνώμονα και επιδίωξη την κοινωνική δικαιοσύνη.».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ