2012-12-10 14:58:02
Φωτογραφία για Πάλι έντοκα γραμμάτια
Διπλή δημοπρασία εξάμηνων και μηνιαίων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου αύριο, για άντληση 3,375 δις ευρώ Θα δημοπρατηθούν έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 εβδομάδων, ποσού 2.125 εκατ. ευρώ, λήξεως 11 Ιανουαρίου 2013, καθώς και έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 14 Ιουνίου 2013.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 (Τ+3).

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.


Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των γραμματίων θα ανέλθει σε 5,4 δις ευρώ μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα κεφάλαια από τη δόση του μηχανισμού στήριξης δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, που λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατείνεται επιπλέον κατά ένα μήνα η εξόφληση στις τράπεζες του ποσού των 3,4 δισ. ευρώ, που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον περασμένο Αύγουστο, για να εξοφλήσει το ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω καθυστέρησης της δόσης από το μηχανισμό στήριξης.

Σημειώνεται επίσης πως αν η δόση καταβάλλονταν έγκαιρα, το ποσό των 3,4 δις ευρώ θα επιστρεφόταν στις τράπεζες, αλλά επειδή δεν προβλέπεται το ποσό της δόσης να είναι διαθέσιμο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου που λήγουν τα συγκεκριμένα ομόλογα, αποφασίστηκε η ανανέωσή τους για ένα μήνα ακόμη.
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ