2012-12-10 16:00:13
Φωτογραφία για Παράταση 24 ωρών για την επαναγορά ομολόγων
Παράταση για 24 ώρες πήρε η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ του δανείου.Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να έχει δεχθεί προσφορές 3 ως 4 δισ. λιγότερα από το στόχο των 30 δισ. ευρώ. Το κενό ίσως καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Την παράταση αποφάσισε την Κυριακή το Euro Working Group που συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της επαναγοράς. Έτσι, το Βιβλίο Προσφορών αναμένεται να ανοίξει εκ νέου σήμερα, Δευτέρα και έως την Τρίτη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν την Κυριακή το ενδεχόμενο να αυξηθεί και το κεφάλαιο των 10 δισ. ευρώ, που δίνονται ως δάνειο του EFSF για την επαναγορά, ώστε να αγοραστούν ομόλογα πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε κατ' αρχήν ικανοποιημένος.


"Μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να έχει δεχθεί προσφορές για επαναγορά ομολόγων πολύ κοντά στο στόχο της ονομαστικής αξίας των 30 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει να γίνεται λόγος για θετική έκβαση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει συμμετοχή ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ από ξένους, κυρίως hedge funds, και περίπου 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 3 με 4 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί κατά την παράταση του προγράμματος.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν μόνο με το 60% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της παράτασης θα αυξήσουν το ποσοστό, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό και να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι αναγκαία προκειμένου το Eurogroup να δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του πρώτου πακέτου της δόσης, δηλαδή των 34,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 43,7 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, όμως, επειδή στις 14 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα προλάβει να αναχρηματοδοτήσει η δόση, το Δημόσιο προχωρεί σε νέα έκδοση μαμούθ 3,4 δισ. ευρώ.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ