2012-12-13 09:08:08
Φωτογραφία για Η αγορά δεν βλέπει ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. στον ορίζοντα...
 

1) «Σοβιετική» νοοτροπία και στον ιδιωτικό τομέα Στη γειτονιά μου έχει ένα ιχθυοπωλείο που ανοίγει κρυφά τις Κυριακές λες και πρόκειται για το κρυφό σχολείο επί τουρκοκρατίας ή για κάποια γιάφκα αντιστασιακών στην περίοδο της Χούντας.

Ο ιχθυοπώλης και η οικογένειά του απλώνουν λάστιχα με νερό, κουβάδες  και σκούπες για να παραστήσουν πως έχουν ανοίξει για γενική καθαριότητα. Παράλληλα, έχουν τα φρέσκα ψάρια στους πάγκους με τον τριμμένο πάγο.«Τις Κυριακές κάνω περισσότερη δουλειά από μια καθημερινή», μου έλεγε τις προάλλες ο ιχθυοπώλης: «Οι άνθρωποι δεν δουλεύουν και συνήθως το μεσημέρι στις οικογένειες  τρώνε όλοι μαζί. Το ψαράδικο προσφέρεται να είναι ανοιχτό την Κυριακή παρά τις μισές καθημερινές...

Εγώ σε αυτή τη γειτονιά δεν επιτρέπεται αν ανοίγω, σε τρία χιλιόμετρα απ΄ εδώ, στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, επιτρέπεται γιατί πιάνει τουριστική ζώνη...»
. Έχει δίκιο,  έχω περάσει πολλές φορές από το Σταυρό και απ’ το πρωί μέχρι το μεσημέρι, είναι ένα  ψαράδικο που έχει ουρές...Στα φαρμακεία έχουμε αναφερθεί ξανά καθώς αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα δημοσιοϋπαλληλοποίησης του ιδιωτικού τομέα. Τα φαρμακεία ανοίγουν όλα μαζί σε αυστηρά καθορισμένο πενθήμερο  ωράριο.  Το περιθώριο κέρδους είναι επίσης αυστηρά καθορισμένο. Ο αριθμός των φαρμακείων επίσης. Κατά συνέπεια ο κάθε φαρμακοποιός δεν έχει κανένα κίνητρο να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ή να πετύχει να προσφέρει  καλύτερες τιμές.. Προχθές ο υπουργός έλεγε στη Βουλή πως με δημόσια δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ οι φαρμακοποιοί με περιθώριο κέρδους 20% από το δημόσιο μόνο κέρδισαν 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δια 11.000 που είναι τα φαρμακεία  από το δημόσιο μόνο κέρδισαν 45.000 ευρώ. Με 45.000 κέρδος μόνο από τη δημόσια δαπάνη για φάρμακα συν από τα παραφαρμακευτικά, γιατί να νιώθει κάποιος την ανάγκη να ανοίξει Σάββατα, Κυριακές ή ώρες βραδινές που δεν βρίσκεις φαρμακείο ανοιχτό πέραν των διανυκτερευόντων; Το βρεφικό γάλα δεν έχει κανένα λόγο να μην πουλιέται στα σουπερ μάρκετ και όταν βγήκε από τα φαρμακεία και πήγε στα σουπερ μάρκετ η τιμή του μειώθηκε. Ανάλογα συμβαίνει και με  το ψωμί, τα καύσιμα και σχεδόν τις περισσότερες δραστηριότητες. Μετά αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν πέφτουν οι τιμές παρά τη μείωση των μισθών. Γιατί τις κρατάνε ψηλά οι υψηλοί φόροι και οι κλειστές αγορές...Οι αντιδράσεις στην απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μαρτυρούν το βαθμό της δημοσιοϋπαλληλοποίησης  και  «σοβιετοποίησης» της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας.Στην πάλε ποτέ σοβιετία τα εμπορικά άνοιγαν όλα μαζί και έκλειναν πάλι όλα μαζί. Παρά το γεγονός πως τα ράφια ήταν συνήθως άδεια το ωράριο τηρούνταν αυστηρά.  Οι συμβάσεις επίσης. Οι ονομαστικοί μισθοί ήταν υψηλά η άνθρωποι λιμοκτονούσαν.

Βλέπε: Το Μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου...

Αν αφήσουν το ωράριο για όλα τα εμπορικά ελεύθερο,  ο κάθε επιχειρηματίας θα φροντίσει να προσαρμοστεί και να βρει ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση ανάλογα με την μέρα, την ώρα και το κόστος της διατήρησης του καταστήματος ανοιχτού.Κάποιος π.χ. μπορεί να ανακαλύψει πως τον συμφέρει να ανοίγει μόνο Σάββατα και Κυριακές  ή καθημερινές μετά τις 10 το βράδυ μέχρι τις 10 το πρωί.Αν αποδειχτεί σωστή η εκτίμηση θα το κάνουν και άλλοι, αν το ακολουθήσει πάνω από ένα κρίσιμο αριθμό η ευκαιρία θα είναι το ωράριο που εγκαταλείπουν λόγω του μιμητισμού και του συρμού.Τα διαφορετικά ωράρια θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης του ίδιου υπαλλήλου σε διαφορετικές επιχειρήσεις προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του.Δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τις ίδιες ανάγκες, άλλο πρέπει να κρατάει τα παιδιά όταν εργάζεται ο σύντροφος,  άλλος σπουδάζει και έχει την εβδομάδα μόνο 3 τετράωρα και ανάλογες απαιτήσεις. Σίγουρα η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Το αυστηρό ωράριο και οι σοβιετικού τύπου περιορισμοί στον ανταγωνισμό όμως επιτείνει το μαρασμό... Η οικονομία καταρρέει και κάθε μέρα μπαίνουν λουκέτα. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να ενδιαφέρει είναι αν χρειαστεί να γίνει ανταγωνιστικός και με βάση το ωράριο καθώς η εναλλακτική λύση είναι ο αφανισμός και η μετατροπή σε υπάλληλο κάποιας αλυσίδας, που θα του επιβάλει να εργάζεται στο ωράριο που τώρα θέλει να αποφύγει σαν επιχειρηματίας. Οι κανόνες της οικονομίας είναι αδυσώπητοι,  η αδιαφορία για αυτούς ή η αντιμετώπισή τους με ιδεολογικές πομφόλυγες ίσως να  καθυστερήσει την ισορροπία σε επίπεδα φτώχειας που θα επιβάλουν. Αργή ή  γρήγορα όμως θα την επιβάλουν. Στην Ελλάδα η έλευση της φτώχειας λόγω της περιφρόνησης των κανόνων της αγοράς άργησε δυο δεκαετίες.Αυτή την περιφρόνηση πληρώνουμε τώρα και θα πληρώνουμε για δεκαετίες, όπως την πληρώνουν οι πρώην σοβιετικές χώρες... και επωφελούνται οι χώρες που είχαν οικονομίες περισσότερο φιλικές στους κανόνες της αγοράς. Ο οικονομικός δαρβινισμός σε ακραίες μορφές χωρίς αντικυκλικές παρεμβάσεις δεν αποτελεί πανάκεια, το ίδιο και ο απόλυτος κεντρικός σχεδιασμός. Το ζητούμενο είναι ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των δυο άκρων που άλλοτε ανάλογα με τη συγκυρία πρέπει να βρίσκεται κοντά στο ένα και άλλο κοντά στο άλλο. Στην περίπτωσης της Ελλάδας, που μοιάζει με το τελευταίο σοβιετικό καθεστώς στην Ευρώπη, η συγκυρία επιβάλει μετακίνηση προς την απελευθέρωση των αγορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας...

2) Η αγορά δεν βλέπει ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. στον ορίζοντα...

Η αγορά διατηρεί τα κέρδη της και αν κάποιος προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που δίνει είναι πως πιστεύει στο αισιόδοξο σενάριο. Η αγορά μοιάζει με αυτό που ο Αντώνιο Γκράμσι χαρακτήριζε το Κομμουνιστικό Κόμμα σαν συλλογικό διανοούμενο. Προφανώς ο Ιταλός κομμουνιστής φιλόσοφος αναφερόταν στην εποχή που οι κομμουνιστές διάβαζαν ακόμη και εμπεριείχαν μέρος της διανόησης της εποχής τους. Σήμερα οι μόνοι διανοούμενοι που προσελκύουν είναι κάποιοι τραγουδιστές και συνθέτες  δευτέρας διαλογής που ψάχνουν κοινό στοιχημένο και άβουλο... Την κούρσα τις τελευταίες εβδομάδες την οδηγούν κυρίως οι μετοχές των υπό αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει πως η αγορά δεν πιστεύει στο σενάριο της επανάληψης του ’81 ή ένα πιο αριστερό σενάριο με εθνικοποιήσεις. Δεν νομίζω πως είναι η προσπάθεια  ραγδαίας μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο μετά τη συνδιάσκεψη, όπου αντί για εθνικοποιήσεις αρχίσαμε να ακούμε για επιχειρηματικότητα και μεικτό έλεγχο σε νυν κρατικές επιχειρήσεις μεταξύ κράτους και ιδιωτών... Μοιάζει να διαβλέπει σε μια επόμενη μέρα της ευκαιριακής διόγκωσης των άκρων με τα ανεμομαζώματα της κοινωνικής οργής και σύγχυσης που προκάλεσε η χρεοκοπία. Η αγορά δείχνει να μην πιστεύει τις δημοσκοπήσεις. Δείχνει να μην βλέπει ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ στο ορίζοντα...

Βλέπε: Το μήνυμα της αγοράς...

 

3) Γράμμα: από το Μεξικό: Αν ο Τσίπρας θέλει το καλό της πατρίδας...

 

Πριν 3,5 χρόνια αποφάσισα να μεταναστεύσω αντιλαμβανόμενος τα επερχόμενα. Έκλεισα το εστιατόριο μου και ήρθα στο Μεξικό οπού σήμερα μετά 2,5 χρόνων λειτουργίας κατάφερα να έχω το ξακουστό εστιατόριο ΕLEA.Δεν έπεσα έξω για την επιλογή μου.

Βλέπε: Γράμμα: από το Μεξικό: Αν ο Τσίπρας θέλει το καλό της πατρίδας...

 

4) Η επόμενη Enron: ένας λογαριασμός  639 000 δισ. δολ.;

 

Όταν ένα κανονικό παιδί, συλλαμβάνεται με το δάκτυλο στο μέλι, έχει ην τάση να κοκκινίζει και να κοιτάζει κάτω. Αλλά ο μελλοντικός bankster όπως λέμε γκάνγκστερ έχει μια πολύ διαφορετική αντίδραση. Υποστηρίζει: «Δεν ήμουν εγώ, ήταν το χέρι μου."

Βλέπε: Η επόμενη Enron: ένας λογαριασμός  639 000 δισ. δολ.;

 

5)Η κοροϊδία στο αποκορύφωμα της.

 

Εκτίμηση στατιστικής παραμέτρου, όπως είναι ο λόγος χρέους  προς ΑΕΠ γιά το 2020, με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου 126,6

 

Ας μας πούν πρώτα οι φωστήρες το φετινό του 2012 και του χρόνου το 2013 με ακρίβεια πρώτου δεκαδικού, για να δούμε τι ξέρουν οι « πηγές της Ευρωζώνης»

 

Τα παραπάνω δεν θα είχαν καμιά αξία εάν ήταν μόνο για ακαδημαϊκή χρήση σε ερευνητικό πρόγραμμα της θεωρητικής οικονομίας του κ. Βαρουφάκη. Δυστυχώς όμως τα διάφορα δεκακικά στα νούμερα του 2020 !!!! υπαγορεύουν κάθε φορά κούρεμα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, σήμερα, σε μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις, κλπ

 

Αυτοί οι Οικονομολόγοι και Πολιτικοί πρέπει να έχουν ασελγήσει επάνω στη μαθηματική θεωρία πιθανοτήτων και την εφαρμογή της στη Στατιστική.

 

Φιλικά

 

Σωτήρης Καρελιώτης

Δρ Πολιτικός Μηχανικός

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ