2013-01-01 11:23:58
Φωτογραφία για Σενάρια για μεταβατική κυβέρνηση Ασάντ στη Συρία
Της Μυρτώς Πολυμίλη

[email protected]

  Με βομβαρδισμούς αμάχων, αυτομολήσεις και αιματηρές μάχες υποδέχτηκαν τα Χριστούγεννα φέτος στη Συρία. Χθες, σε χωριό της επαρχίας Ράκα, από έναν μόνο βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά. Από την άλλη, αβέβαια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι με τον Σύρο πρόεδρο. Αυτήν τη φορά όμως το μέτωπο Ασαντ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις Λιβανέζου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, «υπάρχει μια νέα διάθεση, σαν να συμβαίνει κάτι καλό». Ηδη μεταβαίνει στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μακντάντ, ενώ ο Μπραχίμι αναμένεται να φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα το Σάββατο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Η αντιπολίτευση βέβαια έχει απορρίψει εξ αρχής οποιαδήποτε λύση θέλει τον Ασαντ να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση.


Η αυτομόληση, χθες, του επικεφαλής της συριακής στρατονομίας Αμπντελαζίζ αλ Σαλάλ θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των Σύρων στρατιωτών που μάχονται στο πλευρό του Ασαντ, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων πως «απλώς ήθελε να παραστήσει τον ήρωα», γιατί αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ο στρατηγός αλ Σαλάλ ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το κανάλι «Αλ Αραμπίγια» και στο οποίο δήλωσε τα εξής: «Ο στρατός έχει αποκλίνει από τη βασική αποστολή του, που είναι να προστατεύει το έθνος. Εχει καταστρέψει πόλεις και χωριά. Εχει διαπράξει σφαγές, σκοτώνοντας αμάχους οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την ελευθερία τους».

Μετά από 21 μήνες αδιάκοπων μαχών, οι πολίτες της χώρας βρίσκονται πλέον πεινασμένοι, απογοητευμένοι και εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση χωρίς κάποια προφανή διέξοδο. Ο βαρύς χειμώνας και η έλλειψη πετρελαίου και ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους να αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί στα σκουπίδια. Παράλληλα χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο φόρος αίματος στη Συρία ολοένα αυξάνεται. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 150 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 45.000. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, η λίστα αυτή θα συνεχίσει να μεγαλώνει για αρκετό καιρό ακόμα, παρά τις συστάσεις του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, ο οποίος στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του απηύθυνε έκκληση να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία.

Ημ. δημοσίευσης: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ