2013-01-07 16:43:04
Φωτογραφία για Tην παρέμβαση του ΕΣΡ για το MEGA προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των ιδιοκτητών του Mega Channel με τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει το κανάλι αλλά και τις ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κανάλι θα «απολογηθεί» στο ΕΣΡ έπειτα από καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεροληψία  Ειδικότερα, με επιστολή του σήμερα στο ΕΣΡ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το MEGA για «απαράδεκτη στάση», υποστηρίζοντας πως δεν μετέδωσε την ανακοίνωση του κόμματος στο δελτίο ειδήσεων την περασμένη Παρασκευή. «Η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ήταν άμεση» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι το ΕΣΡ καλεί το MEGA εντός δύο ημερών να δώσει εξηγήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ:

Απευθυνόμαστε στην ανεξάρτητη αρχή του Ε.Σ.Ρ.  για να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση, με βάση τις αρχές της πλουραλιστικής ενημέρωσης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, του τηλεοπτικού σταθμού MEGA να μην αναφέρει στο δελτίο  ειδήσεων της 4ης Ιανουαρίου ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία μας με τη διεύθυνση του σταθμού ζητήσαμε να αναγνωστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση που αναφερόταν στην κορυφαία υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τις ευθύνες  του κ. Βενιζέλου και τον τρόπο σχολιασμού της από τον σταθμό.

Επίσης, διατυπώναμε μια σειρά ερωτημάτων προς τον σταθμό που κατά τη γνώμη μας εξηγούν τον τρόπο τοποθέτησής του και κάλυψης του συγκεκριμένου γεγονότος. Η απάντηση που λάβαμε από τη διεύθυνση του σταθμού ήταν η κατηγορηματική άρνηση της να διαβαστεί η ανακοίνωση ή εναλλακτικά να υπάρξει τηλεφωνική παρέμβαση εκ μέρους του εκπροσώπου τύπου του κόμματός μας.

Παρακαλούμε όπως, με βάση τις αρμοδιότητες του Ε. Σ. Ρ,  να παρέμβετε απέναντι σε αυτήν την εξόφθαλμη παραβίαση  των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης».

Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων μεταξύ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των εκδοτών άρχισε την Παρασκευή από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στοχοποιούσε τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη γιατί αμφισβητούσε με σχόλιά του στο Mega ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στοιχεία ενοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε και την οικογένεια Μπόμπολα επειδή διαθέτει λογαριασμό στην Ελβετία που αναγράφεται στη λίστα Λαγκάρντ και άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο νέο δάνειο που έχει συνάψει το Mega και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο το κανάλι προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αθώος στο θέμα της λίστας.

Σήμερα, με σημείωμά του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Σταύρος Ψυχάρης απαντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το δάνειο του τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι 98 εκατομμύρια.

Αναλυτικά το κείμενο, όπως δημοσιεύεται στα «Νέα»:

«Ενοχλητικό» σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη στο δελτίο ειδήσεων του Mega πήρε ως αφορμή οΣΥΡΙΖΑ για να ασχοληθεί με τραπεζικό δάνειο που εξασφάλισε προσφάτως το κανάλι.

Η Κουμουνδούρου υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή διαφόρων μπλογκ ότι το δάνειο είναι 98 εκατ. ευρώ.

Αν με ρωτούσε θα μάθαινε την αλήθεια.

Το Mega πήρε δάνειο 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά μπήκαν στο ταμείο του τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,5 εκατ. κρατήθηκε από τις (πέντε) τράπεζες ως προμήθεια. Προκειμένου να εξασφαλίσει το δάνειο ο σταθμός έχει δώσει εγγυήσεις των περιουσιακών του στοιχείων ύψους 140 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες.

Εικάζω ότι κάποιοι μπέρδεψαν το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ με τα δάνεια ύψους 88 εκατ. ευρώ που έχει λάβει το Mega την τελευταία 20ετία και τα οποία εξυπηρετεί κανονικά. Η δεν ξέρουν από απλή αριθμητική ή σκοπίμως το 10 το έκαναν 98...».

Ταυτόχρονα, την δική της απάντηση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνει σήμερα με ολοσέλιδο κείμενο στην εφημερίδα «Έθνος» και η οικογένεια Μπόμπολα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο, όπως δημοσιεύεται στο «Έθνος»:

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη και τις αξίες της κοινωνίας μας στοχοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα.

ΜΕ ΤΡΟΠΟ που δεν συνάδει με τους βασικούς δημοκρατικούς κανόνες επιχειρούνται με ανεύθυνες και επικίνδυνες μεθοδεύσεις η στοχοποίηση της ενημέρωσης, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και η υπονόμευση επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, παραμένουν ζωντανές, διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια ανακοίνωση που προδίδει διάθεση όχι μόνο χειραγώγησης, αλλά εξαφάνισης δημοσιογράφων και ΜΜΕ, δεν στοχοποιεί μόνο τον «ΠΗΓΑΣΟ» και το MEGA αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο κεντρικός σχολιαστής του σταθμού, Γιάννης Πρετεντέρης.

«Ερωτήματα προς τον κ. Πρετεντέρη και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA» τιτλοφορείται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2013, η οποία αναφέρει:

«...Ο κ. Πρετεντέρης απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει στοιχεία και να σταματήσει τους καβγάδες στα τηλεπαράθυρα. Ενημερώνουμε τον κ. Πρετεντέρη να μην ανησυχεί, διότι σκοπεύουμε να προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής μας. Θα περιμένουμε όμως και από τον ίδιο να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα...».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Γ. Πρετεντέρη επειδή απλώς διαφωνεί με τις απόψεις και εκτιμήσεις του, ξεχνώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός που τον φιλοξενεί κρίνονται από τον μοναδικό κριτή τους, το τηλεοπτικό κοινό και την κοινή γνώμη.

Σε ευνομούμενες και δημοκρατικές πολιτείες το δικαίωμα έκφρασης γνώμης είναι σεβαστό και προστατευόμενο. Οι εξαιρέσεις παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε τριτοκοσμικές δικτατορίες, των οποίων δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι νοσταλγοί κάποιοι εξ αυτών που εξαπολύουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Γνωρίζει άραγε (σ.σ.: ο κ. Πρετεντέρης) αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται, μεταξύ πολλών άλλων, και ο "βασικός μέτοχος" του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς κι αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;»...

Το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανυπομονεί από τώρα να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και τους κρατικούς θεσμούς, αναπαράγοντας μια απολύτως επικίνδυνη αντίληψη στην άσκηση πολιτικής. Σπεύδει έτσι να εκδώσει πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και όλες τις υπόλοιπες κρατικές αρχές να διερευνήσουν, να αποφανθούν και εντέλει να καταλογίσουν τις όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Σύντομα διά της νομίμου οδού θα λάβουν πεντακάθαρες και αποστομωτικές απαντήσεις.

Η στοχοποίηση της οικογένειας Μπόμπολα για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί μια πρωτοφανή μεθόδευση, καθώς, εάν και εφόσον απαιτηθεί, είναι αυτονόητο ότι θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις. Στις αρμόδιες αρχές όμως και όχι στα λαϊκά δικαστήρια που επιχειρείται να στηθούν. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, εσκεμμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά ότι δεν αποτελεί «έγκλημα» η διατήρηση λογαριασμών στο εξωτερικό, καθώς αυτό το ψέμα εξυπηρετεί τη γενικευμένη δημιουργία «ενόχων».

«Ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι η "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε." σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ;» είναι το έτερο ερώτημα που απευθύνει δημοσίως το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον δημοσιογράφο.

Με ακόμη μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στραφεί και εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕGΑ, επειδή προφανώς δεν του είναι αρεστός, για την αντικειμενικότητά του και την απήχηση που βρίσκει η ψύχραιμη φωνή του.

Θλιβερό δείγμα λαϊκισμού είναι αυτό που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του MEGA, με την ανακύκλωση της είδησης του δανείου των υποτιθέμενων... 98 εκατομμυρίων ευρώ. Η απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» δίνει πλήρεις εξηγήσεις:

«Η "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε." δεν δανείστηκε 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Το δάνειο (από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνο 8,5 εκατομμύρια - με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες μάλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατομμύρια, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατομμυρίων, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί ότι του δανείου προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Είναι θλιβερό, γιατί το κόμμα που δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει εσκεμμένα χρησιμοποιεί το ψεύδος για να συκοφαντήσει και να παραπλανήσει, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει εφήμερα πολιτικά οφέλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα συκοφαντούνται και στοχοποιούνται.

Ισως λόγω ηλικίας ορισμένοι δεν ενθυμούνται τι συνέβη όταν το βρετανικό περιοδικό «Economist» επεχείρησε στα πρώτα βήματα της επιχείρησης, τη δεκαετία του '80, να τη στοχοποιήσει. Η υπόθεση κατέληξε με την καταδίκη του περιοδικού και την υποχρέωσή του σε καταβολή αποζημιώσεων.

Αργότερα, το 2004, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με το εφεύρημα του «βασικού μετόχου», θεώρησε ότι θα μπορούσε να φιμώσει δημοσιογραφικά τα ΜΜΕ του ομίλου μας και να εξοντώσει επιχειρηματικά την οικογένεια Μπόμπολα. Η κατάληξη ήταν να δικαιωθούμε από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η κατασκευή «στόχων» από σκοτεινά επιτελεία συνήθως αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο εκείνων που θέλουν να κρύψουν τις θέσεις τους και τους πραγματικούς στόχους τους. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις υποκύπτουν σε αυτόν τον πειρασμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ», χωρίς διάθεση αντιδικίας με κανέναν, δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο και θα συνεχίσει να δίνει από κάθε μέσο τη μάχη της ενημέρωσης.

Η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν κατέθεσαν τα όπλα, ούτε υπέκυψαν σε εκφοβισμούς και απειλές.

Από όπου κι αν προέρχονται...».
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ