2013-01-08 17:32:03
Φωτογραφία για Τα Σάββατα - Σχολιασμός στο τραγούδι, του Αντώνη Ρέμου
Γράφει ο Βαγγέλης Ευαγγελίου

Κάτι αλλάζει όπως πέφτουνε τα φώτα

των φαναριών στην Πειραιώς, στην Κηφισίας Το τραγούδι ξεκινάει σαφώς με μήνυμα κατά του κράτους, το οποίο δεν φροντίζει να κρατάει ψηλά τα φώτα των φαναριών και αυτά πέφτουν κάτω στην Πειραιώς και στην Κηφισίας συγκεκριμένα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Όπως παραδείγματος χάριν, να μην τα βλέπουν οι οδηγοί και να τα πατούν με τα αυτοκίνητα! Έχεις δει φως πατημένο μέσα στη μέση του δρόμου; Με τα άντερά του όξω; Αηδία!

Κάτι αλλάζει τέτοια μέρα σαν και πρώτα

ψάχνει η πόλη μια χαμένη ευκαιρία.

Αισιόδοξο μήνυμα τώρα, αφού κάτι αλλάζει τέτοια μέρα, αν κι δεν μας λέει ποια είναι η "τέτοια μέρα", στα τέτοια όμως, διότι μας το δίνει ακόμα καλύτερα, αργότερα που λέει "σαν και πρώτα". Εδώ μας δείχνει ο ήρωας, στην προκειμένη ο Αντώνης, πως δεν κάνει παρέα με τα δεύτερα ονόματα! Και η πόλη ψάχνει μια χαμένη ευκαιρία, αλλά επειδή τα φώτα έχουνε πέσει κάτω, δεν μπορούν να φωτίσουν την ευκαιρία αν τυχόν και έχει διαλέξει να κρυφτεί κάπου ψηλά!


Την πόρτα κράτα να περάσει το φεγγάρι

να κάνει βόλτα στο δωμάτιο και να φύγει.

Μα τα χίλια ναυάγια! Έχεις δει πόρτα σε πλήρη ανοιχτότητα, να χωράει να περάσει το δόλιο το φεγγάρι; Μα τι στριμώγματα είναι αυτά; Εδώ και το ταβάνι ολόκληρο να έλειπε, ούτε το μικρό δακτυλάκι του δε θα χωρούσε.. Ας πούμε όμως, πως τα κατάφερε κι έβαλε όλο του το σώμα το φεγγάρι στο δωμάτιο. Πόση βόλτα να κάνει ρε γαμώτο; Που μένεις ρε Αντώνη; Σε στάδιο με πόρτα;

Αυτός ο κόσμος όλο λέει αλλού να πάει

κι όλο στα μάτια σου επάνω καταλήγει.

Και συνεχίζει ο στιχουργός να πυροβολεί δίστιχα, χωρίς να έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εδώ έχουμε μία πολύ μεγάλη καταγγελία, που θα άξιζε να την πάρει αποκλειστικότητα ο Στέφανος Χίος. Διότι λέει ξεκάθαρα τον κοσμάκη, ψεύτη! Λέει ο κόσμος αλλού να πάει, αλλά τελικά έχουμε μετωπική με τα μάτια, κάποιας άγνωστης ηρωίδας. Και ψεύτης και κακός οδηγός. Ίσως να φταίνε και τα φώτα που έχουν πέσει στον δρόμο, βέβαια!

Ρεφραίν

Σου λέω κοίτα με, μου λες δε θέλω

μα πως μπορείς να μη πιστεύεις πια στα θαύματα

τις άλλες μέρες το καταλαβαίνω

μα δε μπορεί να μη με αγαπάς τα Σάββατα..

Πες μου πως γίνεται να μη με αγαπάς τα Σάββατα..

Το ρεφραίν δεν μπορώ να το σχολιάσω, αφού οι στίχοι προέρχονται από το ποίημα «Γι' αυτό» της δημοσιογράφου - ποιήτριας, Στέλλας Βλαχογιάννη από το βιβλίο της «Η θλίψη του σώματος» που εκδόθηκε το 2003. Λες όμως, η ποιήτρια, να έκλεψε τον στιχουργό του Ρέμου; Γιατί όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε. Να σκεφτόμαστε όμως, να μην λέμε μαλακίες..

Κορμιά δεμένα να πιστεύουν στην αγάπη

στα σινεμά, σε μια αγκαλιά, σε δυο αστεία.

Και όπως συνεχίζεται αυτός ο ακατάπαυστος παραλογισμός δίστιχων, έρχεται και το φετιχιστικό - σαδομαζοχιστικό τώρα. Τα κορμιά δεμένα, ίσως με καραβόσχοινο, αφού ως γνωστό το πιπί σέρνει καράβι, τα οποία είναι σινεφίλ, και πιστεύουν στην αγάπη! Και τα είδα στο Village εγώ, που είχα πάει να δω ταινία, αλλά δεν έδωσα σημασία. Μου λέει η φίλη μου, Βαγγέλη κοίτα! Δύο δεμένα κορμιά! Χαμένα κορμιά θέλεις να πεις, της είπα, αφού κατάλαβα πως είναι από το νέο τραγούδι του Αντώνη Ρέμου και έχοντας διαβάσεις τους στίχους, θεώρησα πως χάθηκαν, μαζί με την παραπάνω και παρακάτω, χαμένη ευκαιρία!

Αυτή η μέρα μόνο αντέχει να υπάρχει

ψάχνει η πόλη μια χαμένη ευκαιρία.

Και 'μεις αντέχουμε ακόμα, στον τόσο νέο θόρυβο που κυκλοφορεί σε cd - και όχι μόνο - καθημερινά..
vaeva.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ