2013-01-08 17:28:33
Φωτογραφία για ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΙΚ ΜΕ ΤΗ ''ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ'' (VIDEO)
Ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ζητήσουν τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει  πραγματογνωμοσύνη, για να εξακριβώσει αν έχουν γίνει, ή όχι, επεμβάσεις στο memory stick (usb) που περιείχε την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ», που στάλθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Παντελής αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του προς τους δύο εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος: «Σας διαβιβάζουμε αντίτυπο του υπ΄αριθμ. 9386/8.1.13 φύλλου της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, στις σελίδες 1 και 7 του οποίου έχει καταχωρηθεί δημοσίευμα με τίτλο «Άφησε ίχνη ο παραχαράκτης», το οποίο αναφέρεται σε δυνατότητες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαπιστώσει, μετά από πραγματογνωμοσύνη, τυχόν επεμβάσεις που έγιναν στο memory stick (usb), που αποτελεί αντίγραφο του CD, που περιήλθε στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από το αντίστοιχο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών περί τα τέλη του 2010 («λίστα Λαγκάρντ»), το οποίο (σσ
. usb) βρίσκεται στην υπηρεσία σας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Όσον αφορά στον κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «NET Week» στη ΝΕΤ τόνισε: «δεν θα ξανάκανα τα ίδια, θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά αν έπαιρνα τώρα τη λίστα Λαγκάρντ». Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν αλλοίωσε αυτός τη λίστα, ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνεργάτη του στον οποίο έδωσε το αρχικό CD για να εξετάσει τη λίστα «θα το πω όταν θα πάω στα θεσμικά όργανα στη Βουλή», ενώ ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας ότι: «η όποια ευθύνη υπάρχει βαρύνει μόνο εμένα. Οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο υπουργός».

Επισήμανε ακόμα ότι ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. «Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και ότι δόθηκε στον ΣΔΟΕ για έλεγχο» είπε), άλλα όχι και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι: «Ήταν αυτό το μείζον ζήτημα; Ο κ. Διώτης έπρεπε να τον ενημερώσει». «Είναι πολύ βολικό να πέσει όλο αυτό πάνω μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι «μου κάνει εντύπωση η σπουδή να χρεωθεί όλο το θέμα πάνω μου. Και εγώ θέλω σταθερότητα στην κυβέρνηση, αλλά όχι όμως και να πάω φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση».

Για το θέμα των συγγενικών του προσώπων σημείωσε ότι δεν γνώριζε πως υπήρχαν στη λίστα και πως «αν το γνώριζα θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τη λίστα, χωρίς τα ονόματα και να καθαρίσω το ζήτημα ή με τα ονόματα (των συγγενών) και να γινόμουν ήρωας;». «Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμούς στην Ελβετία; Έχω καλές σχέσεις, φιλικές και συγγενικές. Δεν έχω καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση;» είπε ακόμα, ενώ σημείωσε ότι έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών «χωρίς να εξετάσω τη λίστα, ως αυτοπροστασία; Δεν έδωσα όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ γιατί ήξερα ότι θα διαρρεύσουν τα ονόματα». Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων τα εξής:

- Παρέλαβα το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010 και δεν το πρωτοκόλλησα γιατί τότε θα καταργούσα την έννοια του απορρήτου όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι.

- Το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα, κάπου 1 εκατ. ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας

- Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. Το CD το έδωσα στο γραφείο μου να το φυλάξει. Δεν ξέρω που βρίσκεται

- Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος, δεν έτυχε της προσοχής που έπρεπε;

- Ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα

- Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον κ. Καπελέρη για τα πρώτα είκοσι ονόματα ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και του είπα "προχώρησε"

- Θα ζητήσω από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB. Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα χωρίς αποδείξεις.

- Αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα άλλους δέκα για ξεκάρφωμα;

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε από 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης («προανακριτικής») σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και τη μη αξιοποίησή της. Η Επιτροπή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, «σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επί τη βάσει ενδείξεων για υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (απέκρυψε «εξ αρχής και εξακολουθητικά» την ύπαρξη και το περιεχόμενο της λίστας, και η παράδοση της έγινε στον Ι. Διώτη «εξωθεσμικά, χωρίς καμία επίσημη καταγραφή της»), απιστία στην υπηρεσία («προκύπτουν ενδείξεις ότι ελάττωσε εν γνώσει του τη δημόσια περιουσία για να ωφεληθεί ο ίδιος ή οι αναγραφόμενοι καταθέτες στη λίστα Λαγκάρντ»), παράβαση καθήκοντος και πλαστογραφία («προκύπτουν ενδείξεις ότι κατήρτισε πλαστό έγγραφο εξαιρώντας τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων»).

Για τον Ευαγγ. Βενιζέλο ζητείται η παραπομπή του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο. «Απέκρυψε την ύπαρξη των στοιχείων επί δεκατέσσερις μήνες, (...) δεν παρέδωσε το έγγραφο ούτε στον διάδοχό του Φ. Σαχινίδη, μολονότι έχει και επικαλείται μακρά εμπειρία από παράδοση και  παραλαβή υπουργείων (...) αν και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ενήργησε εξωθεσμικά, παραλείποντας την πρωτοκόλληση, καταχώριση και διαβίβαση του usb, του οποίου ήταν πλέον αδιαμφισβήτητα κάτοχος» σημειώνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητείται να παραπεμφθεί για απιστία στην υπηρεσία, καθώς «προκάλεσε εν γνώσει του ζημία στο Δημόσιο η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 120.000 ευρώ (σ.σ. με το οποίο στοιχειοθετείται το αδίκημα), η οποία αντιστοιχεί σε φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα», και (παραπέμπεται) για παράβαση καθήκοντος.

Πάντως, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις- η μία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος με ταυτόχρονη ζημιά του δημοσίου, είχε κατατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένα… πολύχρωμο ιγκλού!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένα… πολύχρωμο ιγκλού!
Τέλος ο Βύντρα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τέλος ο Βύντρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ