2013-01-09 16:53:09
Φωτογραφία για «Καρφιά» της EUROBANK: Το Δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές του
Στα 1,2- 1,3 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσουν εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο ο ρυθμός εξόφλησης χαρακτηρίζεται μάλλον βραδύς δεδομένων των συνθηκών.

Ενδεικτικά είναι τα «καρφιά» της EUROBANK στο δελτίο της, με φόντο τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που προέβλεπε πληρωμές 2 δισ ευρώ έως το Δεκέμβριο. «Οι εξελίξεις όσον αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δεν είναι ενθαρρυντικές. Μόνο 0,7 δισ. ευρώ εξοφλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2012 εξαιτίας της καθυστερημένης εκταμίευσης της δόσης αλλά και της καθυστερημένης αντίδρασης της κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημειώνουν οι αναλυτές της Τράπεζας επισημαίνοντας ότι στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλεπόταν ότι θα καταβληθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 ενώ κατά τη διάρκεια του 2013 θα καταβληθούν τέσσερις ισόποσες δόσεις των 1,5 δισ. ευρώ η κάθε μία.


«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σχέδιο για την διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2012 (ημερομηνία αρχικής εκταμίευσης της δόσης). Κάτι τέτοιο θα βελτίωνε σημαντικά την πιθανότητα έγκαιρης αποπληρωμής τους. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρόλο που δίνει ανάσα στην οικονομία δεν είναι πανάκεια. Μέρος μόνο από τα εξοφλούμενα κεφάλαια αναμένεται να περάσει στην πραγματική οικονομία αφού μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά εισαγωγές προϊόντων (π.χ. φάρμακα)» συνεχίζει η Έκθεση, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ήδη υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό να οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τραπεζικούς λογαριασμούς του εσωτερικού ή του εξωτερικού»!!!

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ