2013-01-11 12:13:03
Φωτογραφία για Ποια είναι η αντάρτισσα που δολοφονήθηκε στο Παρίσι
Η δολοφονία της Σακινέ Τζανσίζ ίσως είναι το μεγαλύτερο πλήγμ απου δέχεται το PKK στην Ευρώπη. Κανένα υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης δεν είχε δολοφονηθεί στην Ευρώπη.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του PKK, στην ομάδα που πήρε την απόφαση της ένοπλης αντίστασης εναντίον του τουρκικού κράτους το 1978 στην περιοχή Λίτζε στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η «Σάρα» όπως την αποκαλούσαν στο PKK, από νεαρή ηλικία ήταν δραστήρια στην Κουρδική οργάνωση. Είχε συλληφθεί από τούρκους αστυνομικούς, και είχε βασανιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 80’ στη φυλακή του Ντιγιαρμακίρ.

Η Σακινέ Τζανσίζ, μόλις αποφυλακίστηκε «πήρε τα βουνά», ως αντάρτισσα και για πολλά χρόνια συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού. Είχε στενές σχέσεις και με τον Οτζαλάν και με τον οπλαρχηγό του PKK Moυράτ Καράγιλαν.

Εφυγε από το PKK όταν θεώρησε πως η οργάνωση είχε γίνει σκληρή σε μέλη που ζητούσαν αλλαγές στη δομή του. Αργότερα ανέλαβε τον συντονισμό των γυναικών στην κοιλάδα του Μπεκάα. Όταν συνελήφθη ο Οτζαλάν, πήγε στη Γερμανία και αργότερα στη Γερμανία στις οργανώσεις των Κούρδων μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλες διαμάχες με το PKK καθώς θεωρούσε πως τα χρήματα που συγκέντρωνε η οργάνωση για τον ένοπλο αγώνα στην Ευρώπη δεν πήγαιναν στους αντάρτες αλλά «στις τσέπες» του Ζουμπεγίρ Γιλμάζ του υπεύθυνου των οικονομικών του PKK.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ