2013-01-12 08:12:04
Φωτογραφία για Δίκτυο PRAKSIS: Στη Πάτρα αντί για κατασκευή υπνωτηρίων για τους άστεγους… ζήτησαν λαχανόκηπους!
Το τσουχτερό κρύο έφερε και πάλι τους αστέγους στην επικαιρότητα. Η περιορισμένη προσέλευσή τους στους χώρους που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων (για να μη χάσουν τις «καβάτζες» τους) δείχνει την πολυπλοκότητα του προβλήματος. «Δεν είμαστε ενάντια στα έκτακτα μέτρα, αλλά απαιτείται η χάραξη πολιτικών πρόληψης», ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, κ. Σπύρος Ψύχας.

Ως άστεγοι δεν πρέπει να λογίζονται μόνο όσοι κοιμούνται στον δρόμο, «η αστεγοσύνη έχει στάδια, που ξεκινούν απ' όσους ζουν σε ακατάλληλα καταλύματα ή βρίσκονται υπό έξωση». Οι άστεγοι στην Ελλάδα δεν είναι καταγεγραμμένοι, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες αποκρυσταλλώθηκε ο νομικός ορισμός τους. «Επειτα από παρέμβαση, όμως, κοινοβουλευτικού κόμματος προστέθηκε ως προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως αστέγου η νόμιμη παραμονή στη χώρα». Ωστόσο, η επιβεβαίωση του δεδομένου είναι δύσκολη «αφού οι άστεγοι συχνά δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα». Ακόμη, καθώς δεν έχουν διεύθυνση κατοικίας, «στερούνται το σχετικό επίδομα που δικαιούνται».


Εις επίρρωσιν αυτών προστίθεται η μη (ορθολογική) αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της συνεχώς επιδεινούμενης μάστιγας. «Τα 34 σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν από το υπ. Υγείας δεν στοχεύουν σε ρεαλιστικές ανάγκες», σημειώνει ο κ. Αντύπας, αντιπρόεδρος του Δικτύου και πρόεδρος της PRAKSIS, «ελάχιστοι δήμοι αιτήθηκαν την κατασκευή υπνωτηρίων, ενώ πολλοί που πλήττονται από το πρόβλημα, όπως ο Δήμος Πατρέων, ζήτησαν τη δημιουργία λαχανόκηπων, τράπεζας χρόνου και άλλων δομών ηπιότερης παρέμβασης». Αντίστοιχα, αναξιοποίητα παραμένουν χιλιάδες διαθέσιμα ακίνητα. «Δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε τα εκατοντάδες ακίνητα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπ. Υγείας που προορίζονται για τέτοιους σκοπούς».

Οι οιωνοί είναι κακοί για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, αυξάνονται ραγδαία τα ποσοστά των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των αστέγων. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα εκδόθηκαν 40.000 εντολές διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οφειλέτες, ενώ ο Οργανισμός Εργατικών Κατοικιών, που στα 55 χρόνια λειτουργίας του στέγασε συνολικά 700.000 οικογένειες, δεν υφίσταται πλέον. «Ετησίως προσέφερε σε 120.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, 1.500 ενισχύσεις για επισκευή κατοικίας και υποστήριζε 10.000 επιδοτούμενα δάνεια».

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ