2013-01-12 10:52:03
Φωτογραφία για Την άνοιξη η ολοκλήρωση της μάχιμης αποστολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσαν από την Ουάσιγκτον ότι συμφώνησαν «οι περισσότερες» μάχιμες επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2013 Έκαναν πάντως λόγο και περί μίας πιθανής παράτασης της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων και μετά την ολοκλήρωση της μάχιμης αποστολής. Ο αριθμός των δυνάμεων αυτών και η φύση της αποστολής τους μπορεί να αποσαφηνιστεί σε μια «διμερή συμφωνία για την ασφάλεια», η οποία απομένει να ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στο κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών.

Οι Ομπάμα και Καρζάι συναντήθηκαν για δυόμισι ώρες στον Λευκό Οίκο και «συζήτησαν την πιθανότητα μιας αμερικανικής [στρατιωτικής] παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά το 2014», σε ρόλο «υποστήριξης ενός ικανού κι αποτελεσματικού αφγανικού στρατού», ώστε να «διατηρηθεί η πίεση σε ό,τι απομένει από την αλ Κάιντα και τις οργανώσεις [συμμάχους] τους».


Το κείμενο αναφέρεται σε μια ρύθμιση «προστασίας» από κάθε είδους δίωξη των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ επισημαίνεται πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να διατηρήσει «μόνιμες βάσεις» στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, όπως και αυτές της συμμαχίας, θα αλλάξουν ρόλο, περνώντας σε αυτόν της παροχής υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις, τερματίζοντας τη συμμετοχή τους στις συγκρούσεις.

«Από την άνοιξη οι στρατιώτες μας θα έχουν μια διαφορετική αποστολή: να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν, να υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις. Θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, για ένα νέο στάδιο προς μια πλήρη και ολοκληρωτική εθνική κυριαρχία» του Αφγανιστάν, είπε ο κ. Ομπάμα, ενώ ο κ. Καρζάι δήλωσε από την πλευρά του «ευτυχής» για την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα, ο κ. Καρζάι διαβεβαίωσε πως δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του το 2014, θεωρητικά της τελευταίας βάσει του Συντάγματος της χώρας του.

«Για μένα, το πιο σημαντικό σημείο του απολογισμού της θητείας μου, θα είναι (...) μία καλά οργανωμένη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Αφγανοί θα μπορέσουν να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Και προφανώς τότε θα γίνω ένας συνταξιούχος πρόεδρος, και θα χαρώ πολύ να γίνω», δήλωσε ο κ. Καρζάι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ