2013-01-12 20:21:04
Φωτογραφία για Κυπριακό, ενέργεια και κρίση συζήτησε η Μαρκουλλή στην Ελβετία
Το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και η οικονομική κρίση ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με τον υπουργό Εξωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ελβετίας, Ντίντιε Μπούρκχαλτερ, με τον οποίο υπέγραψε και Συμφωνία για... την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας τη Βέρνη, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον κ.Μπούρκχαλτερ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελβετίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ, η κρίση στην Ευρωζώνη και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία.

Οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο υπουργών. Kατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ελβετίας, καθώς και η στήριξη της Ελβετίας στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.


Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών, που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας από το 2006 και εντεύθεν, και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1500 μ.Χ.

Η Κύπρος αποτελεί την 6η χώρα με την οποία η Ελβετία υπογράφει τέτοιου είδους Συμφωνία. Η Ελβετία έχει υπογράψει μέχρι τώρα αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Περού, την Αίγυπτο και την Κολομβία.

Η Συμφωνία προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δύο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου-Ελβετίας.

Η υπογραφή της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ (Ιούλιος 2012) για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ