2013-01-14 11:24:03
Φωτογραφία για Με αλυσίδες η οικονομική ελευθερία στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα
Τι δείχνει η έρευνα του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας για την Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων Η έρευνα του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, η οποία διενεργήθηκε από το The Heritage Foundation και την Wall Street Journal, ανέδειξε το Χονγκ Κονγκ ως την πιο ελεύθερη οικονομία στον κόσμο, ακολουθούμενη από Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία.

Στην περιοχή μας, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, οκτώ χώρες -Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Τουρκία- ταξινομήθηκαν ως «μέτρια ελεύθερες», κατά το προηγούμενο έτος. Η έκθεση αναφέρει υπερβολική διαφθορά και αδυναμία επιβολής του νόμου, η οποία επιβραδύνει την πρόοδο στην περιοχή, ωστόσο το μέσο επίπεδο οικονομικής ελευθερίας στον κόσμο βελτιώθηκε έστω και ελαφρώς.

Η Ελλάδα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία και η Σερβία κατατάχθηκαν μεταξύ των «κυρίως μη ελεύθερων» οικονομιών. Η βαθμολογία της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τις «σημαντικές μειώσεις στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και τη δημοσιονομική ελευθερία που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό βελτιώσεις σε έξι από τις 10 οικονομικές ελευθερίες», σύμφωνα με την έκθεση. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 117η θέση.


Η 19η ετήσια έκθεση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας καλύπτει 185 χώρες, αξιολογώντας την απόδοσή τους σε τέσσερις ευρύτατους τομείς οικονομικής ελευθερίας: Κράτος δικαίου, ρυθμιστική απόδοση, περιορισμένη κυβέρνηση και ανοικτές αγορές. Βάσει της συνολικής βαθμολογίας τους, οι χώρες κατατάσσονται σε πέντε ομάδες: ελεύθερες, ως επί το πλείστον ελεύθερες, μέτρια ελεύθερες, κυρίως μη ελεύθερες και καταπιεσμένες.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαν οι Southeast European Times, η Τουρκία κατατάχθηκε 69η, από 73η το προηγούμενο έτος. Η ανώτερη βαθμολογία αφορά «κέρδη στη διαχείριση δημοσίων δαπανών, επιχειρηματική ελευθερία, και εργασιακή ελευθερία τα οποία ξεπερνούν σε σπουδαιότητα πτώσεις στην επενδυτική ελευθερία και στην απουσία διαφθοράς», ανέφερε η έκθεση.

Η Κύπρος κατατάχθηκε 41η (η καλύτερη κατάταξη στη Ν.Α. Ευρώπη), ακολουθούμενη από τα Σκόπια στην 43η. Ρουμανία και Βουλγαρία κατατάχθηκαν 59η και 60η, από 2η και 61η το προηγούμενο έτος, και επισημάνθηκαν ως «καταγράφουσες τις ανώτερες βαθμολογίες οικονομικής ελευθερίας το 2012».

Το πρώτο συμπέρασμα βέβαια, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν στη ζώνη των ελεύθερων οικονομιών, αλλά ουσιαστικά δεν έχει αποβάλει τον σοβιετικού τύπου χαρακτήρα της. Και όσο η κοινωνία μας δεν θέλει να μετεξελιχθεί, ώστε να εγκαταλείψει τις παθογένειες του παρελθόντος, η βελτίωση της οικονομίας θα είναι πάρα πολύ αργή. Και αυτό φυσικά θα έχει επίπτωση στον τομέα των επενδύσεων – όχι μόνον στην προσέλκυση ξένων, αλλά και των ιθαγενών.

Η κ. Νατάσσα Σρντοτς, συνεργάτης του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, ανέφερε τη διαφθορά και τις αργές μεταρρυθμίσεις ως κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή: «Η κύρια αδυναμία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το αδύναμο κράτος δικαίου που υπάρχει από υψηλά επίπεδα πολιτικής διαφθοράς και η πολύ κακή προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τα οποία βρίσκονται στην κατηγορία «καταπιεσμένες» του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας από την έναρξη της μελέτης», δήλωσε.

«Για να προσελκύσουν κεφάλαια και ευκαιρίες για τοπικές οικονομίες, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, ενώ η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα. Οι επενδυτές από έθνη με ισχυρό κράτος δικαίου έχουν μικρότερη διάθεση να εισέλθουν σε αγορές οι οποίες επηρεάζονται αρνητικά από δικαστικά συστήματα που επηρεάζονται πολιτικά», πρόσθεσε η κ. Σρντοτς.

Και συμπλήρωσε: «Οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν παραμείνει εξαιρετικά υψηλές σε διάφορες χώρες, όπως Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα και Σερβία». Όπως σημειώθηκε στην ετήσια έρευνα, «απαιτούνται εκτάκτως πιο εμβριθείς θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να μειωθεί η αχαλίνωτη διαφθορά και να ενισχυθεί το δικαστικό σύστημα, το οποίο είναι ευάλωτο σε πολιτικές παρεμβολές».

Τα ελληνικά κόμματα έχουν γνώση αυτής της Έκθεσης; Κατά την ταπεινή γνώμη μας, αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Η οποία, όπως δείχνει η μέχρι τούδε εικόνα της πολιτικής μας ζωής, δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξει. Με «σουβαντίσματα» δεν καλύπτονται οι μεγάλες ρωγμές (που κι αυτά τα «σουβαντίσματα», υπάρχουν πολλοί που τα πολεμούν).

Ο Μακεδών
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ