2013-01-15 23:11:36
Φωτογραφία για Οι ξυλόσομπες βλάπτουν (κυρίως) την υγεία των αντρών!
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της ξυλόσομπας, που τη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα νοικοκυριά τώρα τον χειμώνα, κρούουν οι ειδικοί. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» συνδέει τη λειτουργία τους με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, κυρίως στους άντρες. Οπως διαπίστωσαν οι Αυστραλοί επιστήμονες, τα σωματίδια που παράγονται από αυτές φαίνεται ότι πυροδοτούν την εκδήλωση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας συνέκριναν τα ποσοστά θανάτου των κατοίκων της πόλης Λόνσεστον, όπου οι τοπικές αρχές έδωσαν στους κατοίκους κίνητρα για την αντικατάσταση της ξυλόσομπας με ηλεκτρική σόμπα, με τα αντίστοιχα της πρωτεύουσας Χόμπαρτ, όπου δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια. Οπως διαπίστωσαν, στη Χόμπαρτ δεν υπήρξε καμία μεταβολή των ποσοστών θνησιμότητας ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους του εξετάστηκαν, τη στιγμή που στην πόλη Λόνσεστον η αντρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 11,4% μετά την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης των σπιτιών
. Επιπλέον, οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 17,9% και από αναπνευστικές νόσους κατά 22,8%, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Οταν ωστόσο συμπεριλήφθηκαν και οι γυναίκες στην έρευνα, τα συνολικά ποσοστά θανάτου μειώθηκαν επιπλέον μόλις κατά 2,7%.

«Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη που έχουν για τη δημόσια υγεία οι παρεμβάσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη βιομάζα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί για τη χρήση της ξυλόσομπας, η οποία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε πολλά μέρη της νότιας Αυστραλίας. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. «Υπάρχει ανάγκη δράσης σε πολλαπλά μέτωπα. Πρέπει να δοθούν πόροι για την εκπαίδευση και πόροι για να βοηθήσουν τον κόσμο να αλλάξει μέθοδο θέρμανσης» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, επιδημιολόγος Φέι Τζόνστον.

Οι κατασκευαστές ξυλόσομπων, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αποτελούν τον καθαρότερο και πιο ασφαλή τρόπο καύσης ξύλου, καθώς οι αναθυμιάσεις τους δεν διαχέονται στον χώρο.
Espresso
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ