2013-01-19 20:27:42
Φωτογραφία για Ιδιωτικοποιήσεις μπιρ παρά!
του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Η απαράδεκτη επισήμανση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι, εάν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν πιάσει τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει η διοίκησή του να αντικατασταθεί από «ξένους μάνατζερ» είναι προκλητική ακόμη και για ένα καταχρεωμένο και πλήρως εξαρτώμενο από τους δανειστές του, κράτος.

Σε περίπτωση που το ξέχασε, η τρικομματική κυβέρνηση ηγείται μίας χώρας - μέλους του ΔΝΤ και θα πρέπει να αντιδράσει κατά της απαράδεκτης αυτής αναφοράς.

Είναι προκλητικό εκ μέρους των δανειστών να έχουν το θράσος να παραπονιούνται για αργοπορία στις ιδιωτικοποιήσεις, όταν οι ίδιοι, με διαρκείς διαρροές, αναφορές και απειλές εδώ και ενάμιση χρόνο, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απομειώσουν τις αξίες της χώρας, να απομακρύνουν κάθε σοβαρό επενδυτή και να αγοραστεί εν τέλει η δημόσια περιουσία ...μπιρ παρά.  


Άλλωστε, τους είδαμε τους κυρίους δανειστές με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ήθελαν πέρυσι τέτοιο καιρό ντε και καλά να «σκοτώσουμε» την εταιρία για ένα ευρώ, διότι τόσο θα πωλούνταν μία επιχείρηση, που δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται, αφού οι τύχες βρίσκονταν - κι εξακολουθούν να βρίσκονται - στις υπηρεσίες του κ. Αλμούνια.

Οι δανειστές πίστεψαν ότι ένας τάχαμ ανεξάρτητος φορέας θα «αποπολιτικοποιούσε» τις ιδιωτικοποιήσεις και θα αρκούσε για την εκτέλεσή τους, θαρρείς και αυτές δεν αποτελούν το μέγιστο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης παγκοσμίως.   

Και, όμως, αυτός ο φορέας, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, παρόλη την εμπιστοσύνη των δανειστών και την ικανότητά του να επιβάλλει την θέλησή του στα υπουργεία, είναι αδύνατον να διαχειριστεί το τεράστιο χαρτοφυλάκιο αξιών και ακινήτων, που του έχει παραχωρήσει το δημόσιο, όπως του ζητείται να κάνει πιεστικά σήμερα.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι το ΤΑΙΠΕΔ μονάχα μια αποκρατικοποίηση έχει κάνει, αυτήν του IBC, έναντι τιμήματος που αμφισβητήθηκε ποικιλοτρόπως και μία ακόμη, που δεν ήταν δική του, αλλά της ΕΕΤΤ, η οποία έβαλε στον λογαριασμό του τα χρήματα που μάζεψε από τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων.  

Ο συνδυασμός της αφόρητης πίεσης και των απειλών από πλευράς των δανειστών για ταχείες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων κάνει τον κίνδυνο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας περισσότερο από υπαρκτό, εάν λάβει κανείς υπόψη και το μόνιμο μπάχαλο του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού.  

Εάν οι δανειστές θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καλό θα είναι να σταματήσουν να κάνουν ανόητες και αντιπαραγωγικές δηλώσεις, που δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να σηκώσει κεφάλι και λειτουργούν ως «κράχτης» για να μην πατήσει κανένας σοβαρός επενδυτής στη χώρα. Χωρίς την ανάπτυξη της χώρας το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Και καλό θα ήταν, αφού η κυβέρνηση απαντήσει δεόντως στο ΔΝΤ, να αναρωτηθεί γιατί στην εξ ίσου «μνομονιακή» Πορτογαλία οι ιδιωτικοποιήσεις εκτελούνται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο και όχι από έναν φορέα, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποκτήσει την «ρετσινιά» της Τρόιχαντ, της εταιρίας που πούλησε την Ανατολική Γερμανία ...μπιρ παρά.
www.tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ