2013-01-20 00:50:36
Φωτογραφία για Αλέξης: Θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, απάντησε: «Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν».

Για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε θα έπαιρνε το ρίσκο να δηλώσει δημόσια ότι θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Και ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει στη Σιγκαπούρη ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν το συζητά. Το ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη είναι πλέον κοινώς αποδεκτό. Κανείς δεν το επιθυμεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί με ανεύθυνο τρόπο αυτή την προπαγάνδα καταστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα και βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.


» Εμείς λοιπόν θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό, και -σε αντίθεση με την πολιτική του Μνημονίου- θα αποτρέπει αντί να καθιστά βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας. Προφανώς κανείς δε θα ήθελε να παραδεχθεί την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος πριν τις γερμανικές εκλογές. Η Ελλάδα όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο, μπαίνει σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης με τους χειρότερους οιωνούς. Χρειάζεται λοιπόν μια κυβέρνηση για να θέσει πάνω στο τραπέζι αυτό το αυτονόητο. Ό,τι το πρόγραμμα απέτυχε. Ό,τι το πρόβλημα του χρέους με την πολιτική της λιτότητας και της ανεξέλεγκτης ύφεσης, διογκώνεται αντί να αντιμετωπίζεται, και χρειάζεται εντελώς διαφορετική πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη θα είναι ο κύριος ομιλητής σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ινστιτούτο Brookings, στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), ενώ στο περιθώριό τους θα έχει συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους, αναφέρθηκε στο πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.

«Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι το αν η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ένα νέο κύκλο καταστροφής» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «γι' αυτό και η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της ύφεσης. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έχει αδυναμίες, οι οποίες την καθιστούν ευάλωτη στην κρίση. Νομισματική ένωση χωρίς κοινό προϋπολογισμό, χωρίς μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, χωρίς κεντρική τράπεζα που παρεμβαίνει δε γίνεται. Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και η συγκολλητική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μία άλλη πολιτική, που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, και θα βάζει κανόνες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων κρίσεων».

Σε αλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι «η ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να απεμποληθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ερώτημα αυτό είναι της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κ. Σαμαράς διατείνονταν ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Αντί της επαναδιαπραγμάτευσης είχαμε εμβάθυνση και ακόμα πιο βίαιη εφαρμογή. Το Μνημόνιο είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση. Η διαπραγμάτευση λοιπόν χρειάζεται και νέα θεμέλια».

Στην ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σόιμπλε όταν του έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Έλληνες πολιτικούς που 'λαδώθηκαν' από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για τη λίστα Λαγκάρντ, προβάλλοντας την άποψη ότι «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση, και να περιοριστεί η διερεύνησή της μόνο σε πρόσωπα που βρίσκονται πλέον εκτός πολιτικού συστήματος. Πρέπει να είναι βέβαιοι όμως, ότι η αλήθεια θα λάμψει. Όλη αυτή η πρακτική είναι απολύτως αντίθετη με το κοινό αίσθημα και παγιώνει κλίμα συγκάλυψης διαφθοράς και ανομίας. Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια, έρχονται στο φως κραυγαλέα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, και μάλιστα με τις πλάτες υπουργών και κυβερνήσεων. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να έρθει στο φως ολόκληρη η αλήθεια, να διαλευκανθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και άλλες αντίστοιχες και να μπει ένα οριστικό τέλος στο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής το οποίο πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα με επαχθείς φόρους».

Για την ψήφο των ομογενών

Ερωτηθείς για την ψήφο των ομογενών, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο» I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ