2013-01-20 19:18:26
Φωτογραφία για Αποκάλυψη:Οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει μέσα σε χύτρα την βόμβα που έσκασε στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι...Δείχνει υπολείμματα «Πυρήνων η επίθεση»
Σοκ προκαλεί η νέα τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πολυχώρους της Ελλάδας που ιδίως τις Κυριακές λόγω και των πρωινών κινηματογραφικών προβολών συγκεντρώνει χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα των ερευνών της ΕΛΑΣ η εκρηκτική ύλη είχε τοποθετηθεί όχι σε ασημένιο κάδο όπως έτειναν να καταλήξουν οι αρχικές πληροφορίες, αλλά σε χύτρα ταχύτητας που είχε αφεθεί ανάμεσα στις κυλιόμενες σκάλες και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο 1ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου. 

Στο παρελθόν αυτού του τύπου οι ωρολογιακοί μηχανισμοί με χρήση χύτρας έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις κατά των οικιών των κ.κ. Παν.Χηνοφώτη (τότε υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη), Λούκας Κατσέλη, Μαριέττας Γιαννάκου (πρώην υπουργού Παιδείας και νυν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ) και Μίμη Ανδρουλάκη 


Επίσης ανάλογος μηχανισμός είχε χρησιμοποιηθεί στην έκρηξη που σημειώθηκε λίγο πριν από την κεντρική προεκλογική ομιλία Καραμανλή στο Πεδίον του Αρεως. Και στις τέσσερις περιπτώσεις την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς - Φράξια μηδενιστών». Η βόμβα εξερράγη στις 10.40 το πρωί τραυματίζοντας ελαφρά με τα θραύσματά της δύο υπαλλήλους σεκιούριτι. Και οι δύο γλίτωσαν με επιπόλαια τραύματα από θραύσματα τζαμιών στη γάμπα και την πλάτη. Ανοιχτά ήταν εκείνη την ώρα οι καφετέριες, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι, αλλά όχι και τα εμπορικά μαγαζιά. Υπήρχαν ωστόσο εργζόμενοι και κάποιοι ιδιοκτήτες για την ετήσια απογραφή. Διακομίστηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες, από όπου αργότερα πήραν εξιτήριο. 

«Δεν είναι φάρσα - εκκενώστε το κτίριο»

Για εκρηκτικό μηχανισμό δυνατής ισχύος κάνουν λόγο οι πρώτες αναφορές της Αστυνομίας, που τον εκλαμβάνει ως μήνυμα των τρομοκρατών ότι μπορούν να κάνουν όποια ενέργεια θέλουν και όπου θέλουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η βόμβα περιείχε πάνω από ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδα και πιθανόν μικρή ποσότητα ANFO, δηλαδή νιτρικής αμμωνίας με πετρέλαιο, όπως εξηγούν ειδικοί στο NewsIt.

Η βόμβα μαζί με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν απαντήσεις σην Αστυνομία.

Λίγο μετά τις 18.00 έγινε γνωστό πως οι τρομοκράτες που χτύπησαν το εμπορικό κέντρο είχαν τοποθετήσει την βόμβα μέσα σε χύτρα, τα υπολείμματα της οποίας βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης.Χύτρα χρησιμοποιούσε παλιά ο ΕΛΑ ενώ την πρακτική αυτή συνέχισε και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στέκονται και στη ποσότητα ANFO που πιθανότατα περιείχε η βόμβα και υπενθυμίζουν πως αυτό το υλικό είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Επαναστατικό Αγώνα όσο και από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις εξής επιθέσεις:

- Στο Χρηματιστήριο Αθηνών

- Στην τράπεζα City Bank στο υποκατάστημα της Κηφισιάς

- Στην τράπεζα Eurobank στο υποκατάστημα της Αργυρούπολης

- Στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Συγγρού

- Στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών

Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε στις 10.40 ώρα, σήμερα.

Στο σημείο της έκρηξης ανευρέθησαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.

Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. 

Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. Εκείνη την ώρα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 200 άτομα καθώς τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν σινεμά αλλα και καφετέριες. Επίσης υπήρχαν και πολλοί εργαζόμενοι που

έκαναν απογραφές στα καταστήματα που δουλεύουν.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί.

Η Αστυνομία με ανακοίνωση της παρακαλεί όποιον πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. 

The Mall: Μέσα σε έξι λεπτά η εκκένωση

Εντός έξι λεπτών από τη λήψη της προειδοποίησης έγινε η εκκένωση των χώρων του Mall, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του εμπορικού κέντρου.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.

Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Ανήσυχοι οι έμποροι

Το αποτροπιασμό της για την βομβιστική επίθεση στο Mall εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες, αγγίζουν πλέον όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ιδίως μαζικούς εμπορικούς χώρους στους οποίους κινούνται και κυκλοφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας» αναφέρουν οι έμποροι.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και με κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια και κάθε μορφή βίας η οποία κινείται ενάντια στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

πηγές ethnos-newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ