2013-01-23 08:46:15
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΩΝΕΙ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ (VIDEO)
Ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ινστιτούτο Brookings

Διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο  Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κινδυνολογία» όσα ακούγονται ωστόσο πρόσθεσε πως δεν αποδέχεται «ηλίθιες και απάνθρωπες πολιτικές που υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης».  Η δανειακή σύμβαση, τόνισε, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης αλλά το «μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό».

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.


Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη και παρατήρησε πως ενώ ο ελληνικός λαός είναι εργατικός, δυστυχώς συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία.

«Φοβούμαι πως για πολλούς οικονομολόγους αλλά και φοιτητές στον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αρνήθηκε, όπως είπε, να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

«Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση - έκτρωμα. Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί», τόνισε.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για φοβερό κόστος για τη δημοκρατία, σημειώνοντας πως στο ελληνικό κοινοβούλιο, «υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».

Σε ό,τι αφορά σχόλια που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για απειρία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άπειρη στη σύναψη σκιερών συμφωνιών με κλεπτοκράτες και ολιγάρχες, στη συγκάληψη σκανδάλων δωροδοκίας και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στο ενεργητικό του καμία υπογραφή δανειακής σύμβασης που αντιβαίνει στη λογική της μακροοικονομίας.

Τέλος, απηύθυνε το μήνυμα στο αμερικανικό κοινό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καθιερώσει έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με καλοπροαίρετους, προοδευτικούς στοχαστές από την πλευρά του Ατλαντικού.

«Θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμη και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σας θεωρούν συνοδοιπόρους στην πολύπλευρη, αλλά σημαντική επιχείρηση για την αποκατάσταση της ευημερίας και της ελπίδας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», κατέληξε.
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ