2013-01-26 08:11:06
Φωτογραφία για Εντός του 2013 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας των μουσειακών προθηκών και των άλλων μουσειακών κατασκευών για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, οπότε και το επόμενο διάστημα αναμένεται και η εγκατάσταση τους στους σύγχρονους χώρους της πρώην Δημοτικής Αγοράς του Πύργου.

Οι καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί τόσο με την επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού- που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο- όσο και με κάποια διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία, ξεπεράστηκαν και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι.

Άλλωστε, η δημοτική αρχή Πύργου έχει επενδύσει πολλά στην λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και ευελπιστεί ότι εντός του 2013 θα είναι σε θέση να το εγκαινιάσουν.

Τα εκθέματα

Το συγκεκριμένο έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 882.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ «Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013» με τη συμμετοχή του Διαρθρωτικού Ταμείου ΕΤΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
. Μάλιστα με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα καταστεί δυνατή η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης καθώς τόσο η Μουσειογραφική Μελέτη που είχε αναλάβει η Διεύθυνση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και η Μουσειολογική Μελέτη που είχε αναλάβει η Ζ’ ΕΠΚΑ έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο μουσείο θα εκθέτονται 1120 αντικείμενα από την προϊστορική, κλασσική και ελληνιστική περίοδο, τα οποία θεωρούνται μοναδικής αξίας για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Επίσης, τις συλλογές του νέου Μουσείου της Δημοτικής Αγοράς θα συμπληρώνουν και ορισμένα αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου ώστε ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της ιστορίας και της τέχνης στην περιοχή.

Από τη Δημοτική Αγορά στο Μουσείο

Η Δημοτική Αγορά Πύργου (1890) ήταν διατηρητέα ως «χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία και ωραίες αναλογίες». Ο σχεδιασμός της αποδίδεται στον Ερνεστ Τσίλερ ή σε κάποιον από τους μαθητές του. Έχει εμβαδόν 1.383 τ.μ. και κάτοψη σε σχήμα «Π», όπου ήταν τα καταστήματα με εσωτερικό αίθριο.

Τώρα το μουσείο θα αναπτύξει τις λειτουργίες του σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και όροφο. Το υπόγειο θα φιλοξενήσει τα εργαστήρια συντήρησης, χώρους μελέτης αρχαιολογικών ευρημάτων, γραφεία προσωπικού, αποθήκες, όπως επίσης ένα φουαγέ, κυλικείο-αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στο ισόγειο θα είναι η είσοδος και οι εκθεσιακοί χώροι.

Στο μεσοπάτωμα οι βοηθητικοί χώροι (Η/Μ εγκαταστάσεις και αποθηκευτικός χώρος πωλητηρίου) και στον όροφο οι χώροι μελέτης επιστημονικού προσωπικού και η βιβλιοθήκη'.

Κική Κολοβέρου

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ