2013-02-11 20:18:35
Φωτογραφία για Η λιτότητα χτυπάει και την πόρτα της Κίνας
Πιο «φτωχή» από ποτέ η πρωτοχρονιά στο Πεκίνο

 

Ενώ παραδοσιακά η κινέζικη πρωτοχρονιά εορταζόταν με μεγάλα επίσημα συμπόσια  και πολυτελή πιάτα όπως σούπα από πτερύγιο καρχαρία ή χελιδονοφωλιές, η φετινή που ήταν και η πρώτη η οποία διεξάγεται υπό την ηγεσία του Σι Ζινπίνγκ, ήταν σαφώς πιο λιτή και  μάλιστα με άνωθεν εντολές.

Η νέα γενιά κινέζων ηγετών που ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μερικούς φαίνεται να θέλει να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά ζητήματα διαφθοράς και κυβερνητικής σπατάλης και έχει ήδη δώσει εντολές τα πολυτελή γεύματα και οι δεξιώσεις να περικοπούν στο ελάχιστο δυνατό: ο προϋπολογισμός για την διασκέδαση των γραφειοκρατών και των κυβερνητικών αξιωματούχων περικόπτεται δραστικά.

Φυσικά, δεν καλωσόρισαν όλοι αυτά τα νέα  στην Κίνα: πολλά εστιατόρια, καταστήματα, σπα και χώροι αναψυχής που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνταν από κυβερνητικά κονδύλια, κυρίως κατά τη διάρκεια των γιορτών, έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμη και στο μισό.  Και δεν είναι μόνο η βιομηχανία της εστίασης που πλήττεται, αλλά και άλλες βιομηχανίες που στηρίζονται σε αυτήν.


Ορισμένοι αμφισβητούν τη διάρκεια της λιτότητας και δεν πιστεύουν ότι ήρθε για να μείνει. «Αυτό κάνουν συνήθως οι ανώτεροι αξιωματούχοι όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα.,  η κοινωνία θα ξαναπέσει στα ίδια σε τρία χρόνια και τότε αυτοί οι αξιωματούχοι θα είναι ακόμη πιο άπληστοι και πιο διαφθαρμένοι για να αντισταθμίσουν όσα έχασαν. Οι πεινασμένοι λύκοι δεν γίνονται χορτοφάγοι.», γράφει ένας μπλόγκερ στον μικρο-ιστολόγιο Γουέιμπο της Κίνας.

Νέα ηγεσία, νέο στιλ διακυβέρνησης υποστηρίζουν οι ειδικοί, καθώς σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, οι νέοι ηγέτες δείχνουν πιο εκλεπτυσμένοι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και φιλοδοξίες.

Ο Σι έχει δεσμευτεί να κάμψει τις επιδεικτικές σπατάλες  μεταξύ αξιωματούχων. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε την απαγόρευση τηλεοπτικών διαφημίσεων  για κοσμήματα. Απαγόρευσε επίσης την χρήση κόκκινων χαλιών και λάβαρων  κατά τη διάρκεια συναντήσεων. Μάλιστα έχει απειλήσει να καταλύσει και «καθαγιασμένα» προνόμια, όπως τις επίσημες αυτοκινητοπομπές και το κλείσιμο των δρόμων για να περάσουν επίσημοι.

Επίσης αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο ενέκρινε καταιγιστικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατανομή των εισοδημάτων, ώστε οι κρατικές επιχειρήσεις και οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερους φόρους.  Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να έχει διπλασιάσει το μέσο πραγματικό εισόδημα των πολιτών που ζουν τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές ως το 2020 από τα επίπεδα του 2010.

Πολλές κινεζικές πόλεις σκέφτονται το ενδεχόμενο να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων - στην νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, από τον Μάιο θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό κατά 14%- ώστε  να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση και να μειωθεί η ομολογουμένως τεράστια ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. 

 

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ