2013-02-12 11:29:42
Φωτογραφία για ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ EUROGROUP Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Το ζήτημα του λάθους πολλαπλασιαστή στη «συνταγή» του ΔΝΤ έθεσε στους ευρωπαίους ομολόγους του κατά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, βάζοντας εμμέσως θέμα προσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ''Τα Νέα'', ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά την ύφεση.

Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ - η οποία συμμετείχε στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα σε αυτήν τη φάση.


Όπως σημειώνει ''Το Βήμα'', παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα, καθώς ο νέος επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, χαρακτήρισε «ακαδημαϊκή» τη συζήτηση γύρω από την ομολογία του λάθους του ΔΝΤ στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το όπλο της είναι ισχυρό.

Πάντως δεν αποφασίστηκε στο χθεσινό Εurogroup η απόδοση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με την επίσημη αιτιολογία ότι το λεγόμενο «ορόσημο» για το μήνα Φεβρουάριο δεν έχει επιτευχθεί.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα, οφείλουν να υιοθετήσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής -που θα πάει στη Βουλή για ψήφιση της επόμενες μέρες- και στη συνέχεια το Euro Working Group είναι αυτό που θα ετοιμάσει την σχετική αξιολόγηση και εισήγηση. Σύμφωνα με το καλεντάρι του Συμβουλίου, το EWG συνεδριάζει στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, καθώς όμως δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται, η επίσημη εντολή προς τον EFSF και τον κ. Ρέγκλιγκ για εκταμίευση πρέπει να αναμένεται από το επόμενο Εurogroup στις 4 Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Εurogroup σε μια αψυχολόγητη κίνηση αμφισβήτησης του καλού κλίματος, είπε πως δεν μπορεί να δηλώσει αισιόδοξος για το αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός στόχων, αλλά προτιμά να δηλώνει «προσεκτικός». Η φρασεολογία του κ. Ντάισελμπλουμ σχολιάστηκε αρνητικά από κύκλους της Κομισιόν που πασχίζει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την εικόνα σταθεροποίησης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας υποβάθμισε την όποια ανησυχία, δήλωσε πως υπάρχει η σχετική ταχύτητα και ετοιμότητα στην εκπλήρωση των συμφωνηθέντων, απέδωσε σε παρεξήγηση τη φημολογία για την κακή εικόνα των εσόδων και περιέγραψε τα επόμενα προαπαιτούμενα του τριμήνου: το πρόγραμμα αποχωρήσεων από το δημόσιο και το νομοσχέδιο για τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα για τα έσοδα έκανε λόγο για μη υπολογισμό των ποσών που εισπράχθηκαν από τις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας - κάτι που οφείλεται σε τεχνικά αίτια - ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις του διεθνούς τύπου πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν προχωράει λόγω αντιρρήσεων των τραπεζιτών. Αρνήθηκε μάλιστα να σχολιάσει την επικοινωνιακή απόδοση του κ. Ντάισελμπλουμ. 

ΔΟΛ/Real.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περιπλανώμενος Ντέρεκ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περιπλανώμενος Ντέρεκ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ