2013-02-12 19:23:02
Φωτογραφία για Βρέθηκαν τα γονίδια της μυωπίας
Τα γονίδια που ευθύνονται για τη μυωπία εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες. Τώρα φιλοδοξούν τώρα ότι θα δημιουργήσουν θεραπείες που θα βοηθήσουν... πολλά παιδιά να αποφύγουν τα γυαλιά, αλλά και τους φακούς επαφής! 

Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα διατρέχουν πια τον κίνδυνο επιπλοκών από τη μυωπία.

Η εν λόγω πάθηση των οφθαλμών προκαλείται από την υπερανάπτυξη του βολβού του ματιού, που ξεκινάει συνήθως στην παιδική ηλικία και στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες μορφές τύφλωσης. Το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα είναι κληρονομικό σημαίνει ότι ευθύνονται γονίδια.

Σχεδόν πριν από τρία χρόνια ο ερευνητής του King's College του Λονδίνου Κρις Χάμοντ εντόπισε το πρώτο γονίδιο που προκαλεί τη μυωπία. Τώρα, ως επικεφαλής διεθνούς ομάδας επιστημόνων και μελετώντας γονιδιακά δεδομένα από 45.000 ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο, κατάφερε να εντοπίσει πολλά περισσότερα.


«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια ομάδα γονιδίων που εμπλέκονται στη μυωπία και ότι οι φορείς μερικών από αυτά τα γονίδια έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν το πρόβλημα», δηλώνει ο ίδιος ο καθηγητής Χάμοντ. Ετσι, αφού καταφέρει μαζί με την ομάδα του να διαπιστώσει τι προκαλούν αυτά τα γονίδια στον οφθαλμό ώστε να εκδηλώνει μυωπία ο πάσχων, ανοίγει ο δρόμος και για τη θεραπεία.

«Τώρα που κατανοούμε περισσότερα για τους γονιδιακούς πυροδότες της μυωπίας μπορούμε να αρχίσουμε την εξερεύνηση άλλων τρόπων για την πρόληψη της εξέλιξής της. Είναι ένα εξαιρετικά συναρπαστικό βήμα σε μια κατεύθυνση που μπορεί πιθανώς να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες ή πρόληψη που θα αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο μέλλον», προσθέτει ο επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι απαιτείται ακόμα αρκετή έρευνα στον τομέα, πράγματα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί θεραπεία κατά της μυωπίας σε λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια. Καθώς αυτή η θεραπεία θα απευθύνεται σε παιδιά, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι μπορεί να εμποδίσει την υπερβολική ανάπτυξη του βολβού του ματιού, αλλά χωρίς να επηρεάζει τη γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ