2013-02-13 08:00:15
Φωτογραφία για Κύπρος : Το τίμημα για τον τόπο θα είναι πολύ βαρύ και το ανθρώπινο κόστος δυσβάσταχτο αν εκλεγεί ο Αναστασιάδης
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών

- εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι, αυτός συναλλάσσεται-

Μανώλης Αναγνωστάκης

Μεταπράτης : διαμεσολαβητής συναλλαγών. 

Ιδιαίτερα ανάμεσα σε μια υπανάπτυκτη οικονομία και αυτή των ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό τον ρόλο υποταγής και όχι ισότιμης αυτόνομης ανάπτυξης, διεκδικούν οι μεταπράτες κύπριοι αστοί και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Το γρήγορο και εύκολο κέρδος, μια αλόγιστη κερδοσκοπία όπως την ζούμε με τις κυπριακές τράπεζες, ένας μη παραγωγικός ιστός, συντηρούν τον παρασιτικό χαρακτήρα της κυπριακής οικονομίας.

 Με την στήριξη στον Αναστασιάδη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, η κυπριακή μεταπρατική αστική τάξη έφτασε στο ανώτατο όριο συσπείρωσής της για τη διεκδίκηση της εξουσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέβηκε στο τρένο του μεταπρατισμού στην κατάλληλη στιγμή
. Άλλωστε οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια, χωρίς ίχνος πνευματικότητας, τον έχουν αναδείξει ικανό, ικανότατο μεταπράτη. Εκεί μάλιστα που ετοίμαζε «δικό του» υποψήφιο, τώρα δέχεται στην Αρχιεπισκοπή την Πραξούλα  Αντωνιάδου, ίσως για να μάθει περισσότερα για τον αγωγό μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Πρόκειται επί της ουσίας για μια ιερή συμμαχία του μεταπρατισμού που επισφραγίστηκε με τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι θα ήταν έτοιμος να αποδεχτεί μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Επικυρώνει έτσι το όνειρο των μεταπρατών κυπρίων αστών που ήταν και παραμένει η πρόσβαση τους στην τουρκική αγορά.

Με αυτή την έννοια ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 με το σχέδιο Ανάν, με αυτή την προοπτική οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι συναντήθηκαν τα επόμενα χρόνια με τον Ερντογάν στην ίδια την Τουρκία. Πρόκειται για μια φραγκολεβαντίνικη κοντόφθαλμη αντίληψη που θέτει τα πρόσκαιρα παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα υπεράνω της ίδιας της επιβίωσης του ελληνισμού στη γωνιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ίδια αντίληψη άλλωστε απειλεί με εκκριζωμό και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους με τον συνεχή εποικισμό των κατεχομένων και κατ’επέκταση φυσικά ολόκληρης της Κύπρου.

Πριν πέντε χρόνια οι Κύπριοι μεταπράτες αστοί επένδυσαν πολλά στον Δημήτρη Χριστόφια. Έτσι εξηγείται και η στήριξη που απλόχερα του έδωσαν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Μάριος Καρογιάν και οι τραπεζίτες φίλοι και υπουργοί του. Στο μέτρο που ο Χριστόφιας και η ακελική νομενκλατούρα απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις πάγιες επιδιώξεις της μεταπρατικής αστικής τάξης-για λόγους που δεν παρέχεται η δυνατότητα να αναλυθούν στο πλαίσιο αυτού του σύντομου άρθρου-θυμήθηκαν όλοι ξαφνικά, ντόπιοι και οι ξένοι σύμμαχοί τους, πως πως είναι «κομμουνιστής». Όμως, ο δρόμος προς την εξουσία των μεταπρατών αστών άνοιξε κυρίως με τα τραγικά λάθη, την ανεπάρκεια και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Χριστόφια και της Ακελικής νομενκλατούρας, τόσο στη διαχείριση του Κυπριακού όσο και στη διαχείριση της οικονομίας. Τους έστρωσαν το δρόμο προς την εξουσία. Το γεγονός ότι ο ξένος παράγοντας, τουτέστιν οι δανειστές μας, προβάλλουν τώρα ανοιχτά την ανάγκη χρήσης του τουρκικού αγωγού και ταυτόχρονα υπάρχουν από καιρό στην Κύπρο δυνάμεις που είτε το εισηγήθηκαν, είτε το αποδέχονται σιωπηρά, δείχνει προς τα που οδηγούμαστε μετά τις εκλογές και μετά την υπογραφή του μνημονίου. Μας το υπενθυμίζουν το καλά πληροφορημένο πρακτορείο Ρόϊτερ και οι Financial Times. Ούτε είναι τυχαίο που το Βερολίνο επικαλείται συνεχώς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για να πετύχει καλύτερα την γεωπολιτική επιβολή του στην Ανατολική Μεσόγειο με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την Κύπρο.. Η μόνη επιλογή που έχουν οι Κύπριοι πολίτες αυτή τη στιγμή για να εμποδίσουν την άνοδο του Αναστασιάδη στην εξουσία αφού ούτως ή άλλως ο Μαλάς είναι καμένο χαρτί, είναι η επιλογή Λιλλήκα, ανεξάρτητα από τις όποιες αδυναμίες του. Αν αυτό δεν γίνει και εκλεγεί ο Αναστασιάδης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του μεταπρατισμού, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο όπως το θέλει ο νέος σύμμαχος του, ο Αρχιεπίσκοπος, το τίμημα για τον τόπο θα είναι πολύ βαρύ και το ανθρώπινο κόστος δυσβάσταχτο.

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

* .E-mail   [email protected]

ΠΗΓΗ : Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,  10/02/2013
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ