2013-02-13 14:42:01
Φωτογραφία για Wall Street Journal: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα ΦΑΓΕ - ΟΤΕ
Αρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στις ευκαιρίες στο νότο της Ευρωζώνης

 

Στις ευκαιρίες και τις κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

  Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ομόλογα που φέρουν αξιολόγηση σκουπιδιών (junk), δηλαδή αξιολογούνται χαμηλότερα από BBB από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων από τους διαχειριστές κεφαλαίων αποδεικνύεται επωφελής για δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες, 

συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Νότια Ευρώπη, που το 2012 ήταν αποκλεισμένες από τις αγορές.

Ενδεικτικά επισημαίνεται πως τον Ιανουάριο  ευρωπαϊκές εταιρείες με ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης άντλησαν σχεδόν 16 δισ. δολάρια από τις αγορές, εκ των οποίων τα 8 δισ. δολάρια αφορούσαν σε δανεισμό εταιρειών από «προβληματικές» χώρες της ζώνης του ευρώ χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.


Όπως σημειώνεται οι εταιρείες στην περιφέρεια της Ευρώπης εκδίδουν ομόλογα υψηλής απόδοσης με επιτόκιο από 6% έως 8%, όταν οι αντίστοιχης αξιολόγησης (junk) επιχειρήσεις στη Βόρεια Ευρώπη εκδίδουν ομόλογα με επιτόκιο 5%. Καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν πως ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης έχει απομακρυνθεί τοποθετούνται με σχετική ασφάλεια στα ομόλογα των εταιρειών της Περιφέρειας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά στις περιπτώσεις της ΦΑΓΕ και του ΟΤΕ. Για την ΦΑΓΕ σημειώνεται πως το Δεκέμβριο, η ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων εξέδωσε ομόλογο 250 εκατ. δολαρίων με επιτόκιο μόλις κάτω του 10%, ενώ για το ΟΤΕ υπογραμμίζεται πως η εταιρεία, η οποία έχει κτυπηθεί από τη σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα, πούλησε πενταετή ομόλογα 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,875%, κάτι που όπως σημειώνεται θεωρήθηκε από τους επενδυτές «εκπληκτικά χαμηλό», δεδομένου ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από 10% για τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες .

Μάλιστα η Wall Street Journal φιλοξενεί και δηλώσεις του επικεφαλής της επιχειρηματικής τραπεζικής για την Ελλάδα της Citigroup κ. Αιμίλιου Κυριάκου σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα παράθυρο στην αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πάντως, το δημοσίευμα τονίζει πως ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν πως η έκρηξη των εταιρικών ομολόγων της ευρωπαϊκής Περιφέρειας είναι φούσκα που θα μπορούσε να σκάσει επαναφέροντας τον πανικό στην ζώνη του ευρώ. Όπως σημειώνεται μερικά από τα ομόλογα που εκδόθηκαν πρόσφατα έχουν υποχωρήσει στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία και το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ισπανία.

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ