2013-02-13 14:46:54
Φωτογραφία για Νερό στα νησιά με τεχνογνωσία ΕΥΔΑΠ
Τι αποφασίστηκε σε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον πρόεδρο της εταιρείας ύδρευσης

 

Ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης υδάτων, με προτεραιότητα στην ύδρευση, για 15 νησιά που καλύπτουν εν μέρει ή στο σύνολο τους τις ανάγκες τους με μεταφορά νερού, πρόκειται να επεξεργαστεί η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι λύσεις που προτείνονται θα εφαρμοστούν μετά από τριμερή προγραμματική σύμβαση μεταξύ τυο ενδιαφερόμενου νησιωτικού Δήμου, της ΕΥΔΑΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα αποτελέσουν πρότυπο με στόχο την επέκτασή τους και στα υπόλοιπα νησιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας «το χρονοδιάγραμμα της παροχής υπηρεσιών θα προσδιορίζεται στο πλαίσιο κάθε προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του ΥΝΑ και του ενδιαφερόμενου δήμου. Η υπογραφή της Συμφωνίας δεν συνεπάγεται καμία πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δημοσίου, ενώ θα προκύψουν οφέλη για τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ».


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου μέχρι σήμερα, το κράτος πληρώνει 5,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις ανάγκες ύδρευσης των νησιών, ενώ το θέμα των λυμάτων και εν γένει της περιβαλλοντικής διαχείρισης δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και επισημαίνεται ότι: «Με τη λύση που προτείνεται, σε βάθος τριετίας ο εθνικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρύνεται καθόλου για την ύδρευση των νησιών, με συνέπεια οι πόροι αυτοί να μπορούν να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις στο σύνολο του νησιωτικού χώρου».

Κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψαν  πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικών - συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο, στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού και των λυμάτων των νησιών.

Στη συνέχεια ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε ότι: «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τα νησιά μας θα έχουν αυτάρκεια σε νερό, εφαρμόζοντας ουσιαστικές λύσεις για το διαχρονικό πρόβλημα.».

Ο κ. Σταυρίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «...πραγματοποιείται μία συνεργασία που θα δώσει τεράστια οικονομική - και όχι μόνο - ανάσα και ώθηση στους κατοίκους των υπέροχων νησιών μας. Ταυτόχρονα, μέσα από τη συνεργασία αυτή, δίνεται η ευκαιρία και στην ΕΥΔΑΠ να αποδείξει τις τεράστιες δυνατότητες της, αλλά και τη μεγάλη της κοινωνική και περιβαλλοντολογική ευαισθησία και προσφορά.»

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θα κάναμε προσευχή
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θα κάναμε προσευχή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ