2013-02-13 15:00:25
Φωτογραφία για Ομπάμα: Προτεραιότητα σε τόνωση αγοράς εργασίας και αύξηση μισθών
Προανήγγειλε μια νέα συνολική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Την τόνωση της ανάκαμψης προς όφελος της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, έθεσε ως πολιτικό στόχο ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας το μοιρασμένο Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Λευκό Οίκο -και κάνοντας λίγες παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας» είπε, καλώντας επίσης σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Συναισθηματικά φορτισμένες οι αναφορές στην οπλοκατοχή, με συγγενείς θυμάτων παρόντες στο ακροατήριο. 

Η ετήσια προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών θεωρείται ανεμοδείκτης των πολιτικών προθέσεων του Λευκού Οίκου, και οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης στο Καπιτώλιο «αναγνώστηκαν» στο Καπιτώλιο ως οδικός χάρτης της δεύτερης θητείας του.


Θέτοντας τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολ. στα 9 δολ. την ώρα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα αρκετά μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα με στόχο τον περιορισμό του εισοδηματικού χάσματος. Μέρος επίσης των πρωτοβουλιών του για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η πρόταση για επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε «ινστιτούτα μεταποίησης», στα οποία ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (όπως τα υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας) θα συνεργάζονται στην «προετοιμασία των εργαζομένων για τις προκλήσεις της νέας οικονομίας», όπως είπε.

Παρά τους πονοκεφάλους που έχουν προκαλέσει τα δημοσιονομικά στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα, αλλά «ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης». 

Αν και έκανε λίγες παραχωρήσεις στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών για περικοπές, ο Ομπάμα υποστήριξε τις φορολογικές αυξήσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και το σχέδιο για δαπάνες 50 δισ. δολ. για δημιουργία θέσεων εργασίας με αποκατάσταση των οδικών υποδομών.

Παράλληλα, σκιαγραφώντας την επιδίωξη της Ουάσινγκτον για ενίσχυση των ήδη στενών οικονομικών σχέσεων με τους «27», προανήγγειλε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για μία συνολική συμφωνία εμπορίου.

«Το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκαιο στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στηρίζει ποιοτικές αμερικανικές θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρόεδρος στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους.

«Απόψε ανακοινώνω ότι θα προωθήσουμε συνομιλίες για μία Συνεργασία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Ομπάμα.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη τη μεγαλύτερη, από πλευράς όγκου, εμπορική σχέση στην υφήλιο και πλήρης συμφωνία θα ένωνε την αμερικανική οικονομία με άλλες τέσσερις μεγάλες οικονομίες του κόσμου (τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία).

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ