2013-02-13 17:34:13
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Με... κούρεμα η εξόφληση οφειλών
ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ 8%-20%

Της Ελένης Πετροπούλου

Εξόφληση υπό... όρους και «κούρεμα» ακόμη και στα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση -δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους. Οι δικαιούχοι προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεούνται σε εκπτώσεις που κυμαίνονται από 8%-20% των οφειλομένων, ενώ όσοι έχουν λάβει προκαταβολές (το 90% της οφειλής) δεν θα πληρωθούν ανεξαρτήτως ποσού! Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περί το 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία ήδη κατέβαλε στους φαρμακοποιούς 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν κυρίως ιδιώτες γιατρούς (περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ), ιδιωτικές κλινικές (περίπου 600 εκατ. ευρώ), διαγνωστικά κέντρα (400 εκατ.) και προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Στο μαξίμου

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε αυστηρές οδηγίες για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε στο τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ να εμφανίζει -όπως είπε- μηδενικό χρέος
. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ μέσω του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και από οικονομίες που θα προκύψουν στον προϋπολογισμό. Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν με τους διοικητές των Ταμείων που περιλαμβάνονται στον ΕΟΠΥΥ, με τους οποίους συνομίλησε προσωπικά (στο τηλέφωνο) ζητώντας τους εφεξής να καταβάλλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές των ασφαλισμένων τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί στους παρόχους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Σήμερα, μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ θα αποστείλει εγκύκλιο στα Ασφαλιστικά Ταμεία με οδηγίες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο.

Η απόφαση

Η απόφαση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παρόχων υγείας, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ληστεία», προβλέπει ότι το ποσοστό έκπτωσης επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείου προ ΦΠΑ), που αφορά στις υπολειπόμενες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθορίζεται ως εξής:

Για τα Διαγνωστικά Κέντρα - Εργαστήρια:

α) για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000,00 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%,

β) για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000,00 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 15%.

Για τις ιδιωτικές κλινικές, για δαπάνες νοσηλείας έκπτωση 8%.

Για τους συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς:

α) για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000,00 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%,

β) για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000,00 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 15%.

Για τους προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 20%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, μοσχεύματα, τεχνητού νεφρού, καρδιοχειρουργικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, κ.α.).

Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) ποσοστό έκπτωσης 10%.

Φαρμακευτικές εταιρείες έκπτωση 2%.

Σημειώνεται ότι ως υφιστάμενες οφειλές νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά στοιχεία μέχρι 31.10.2011. Στην απόφαση διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι οφειλές εξοφλούνται εφόσον:

α) παρασχεθεί η έκπτωση εκ μέρους του δικαιούχου-παρόχου με την προσκόμιση στον ΕΟΠΥΥ πιστωτικού τιμολογίου,

β) υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους του δικαιούχου-παρόχου, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι αποδέχεται τη ρύθμιση αυτή και παραιτείται από οποιαδήποτε άλλη αξίωση συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας,

γ) δεν έχει ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους-παρόχους, από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, το 90% της δαπάνης της εμφανιζόμενης επί του συνόλου των παραστατικών τα οποία έχουν υποβληθεί προς εκκαθάριση. Στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται περαιτέρω οφειλή του Δημοσίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ''ΜΙΛΗΣΕ''!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ''ΜΙΛΗΣΕ''!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ