2013-02-14 04:08:03
Φωτογραφία για Μπαρόζο: Τέλη Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις για ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερη εμπορίου από τα τέλη Ιουνίου δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγες ώρες αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε δημοσίως τη θέλησή του για μία συμφωνία που θα αλλάξει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μία ευρεία διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το εμπόριο που είναι ελεύθερο και δίκιο στον Ατλαντικό στηρίζει εκατομμύρια καλά αμειβόμενες αμερικανικές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του State of the Union. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμέτωπες με την οικονομική στασιμότητα και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, αναζητούν λύσεις. Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου είναι μία πρόταση που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εντάσσοντας το θέμα σε μία ευρύτερη ατζέντα όπου περιλαμβάνονται εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία.


Τα στοιχεία, πάντως, συνηγορούν στην πρόταση για τη αμερικανοευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 600 δισ. δολ. ετησίως. Το εμπόριο υπηρεσιών ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολ. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,9 τρισ. δολ. στην Ε.Ε., ποσό πολλαπλάσιο από τις αντίστοιχες επενδύσεις στην Κίνα. Αντιστοίχως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περίπου 1,6 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε άλλα ακανθώδη ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι τα αγροτικά προϊόντα, και ειδικότερα τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, που διακινούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ε.Ε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ