2013-02-14 11:06:49
Φωτογραφία για Οσες περισσότερες δόσεις γίνεται....
1 ΣΤΟΥΣ 2 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΣΑΛΙΟ" Με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη να απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες για να ενεργοποιηθεί -εφόσον λάβει το πράσινο φως από την τρόικα- και υπό την πίεση για αύξηση των εσόδων, η γγ Δημοσίων Εσόδων έδωσε εντολή στους εφόρους να κάνουν όσες περισσότερες δόσεις προβλέπει ο νόμος στους φορολογούμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Έτσι, άμεσα οι εφορίες θα αρχίσουν να αποστέλλουν ειδοποιητήρια για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός 20 ημερών. Αν, πάντως, οι φορολογούμενοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, παραμένει η απειλή των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διαμήνυσε στους εφόρους να κάνουν όσες περισσότερες δόσεις προβλέπει ο νόμος στους φορολογουμένους που θέλουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, σε μια νέα προσπάθεια αύξησης των εισπράξεων του Δημοσίου από τη δεξαμενή των 56,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.


Οι συστάσεις έρχονται την ώρα που η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών φαίνεται να απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες για να ενεργοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει το πράσινο φως από την τρόικα και παράλληλα ο συναγερμός για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ικανός να προκαλέσει περαιτέρω έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών, ένας στους δύο φορολογουμένους αδυνατεί να πληρώσει στην ώρα τους τις οφειλές του προς την Εφορία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 13,2 δισ. ευρώ μόνο κατά τη διάρκεια του 2012.

Σε αυτούς ακριβώς τους φορολογουμένους θα απευθυνθούν οι εφορίες. Με την πρώτη επιστολή που θα σταλεί εντός των ημερών οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καλούνται να ρυθμίσουν το χρέος τους εντός 20 ημερών, υπό την απειλή κατασχέσεων αν αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία.

Στο διάστημα αυτό, αν απευθυνθούν στην εφορία τους οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους ακόμα και σε 48 δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος 2648/1998.

***

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιμένει στο σχεδιασμό του και διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσει, χωρίς παλινωδίες, στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

«Στο τέλος θα κριθούμε» είναι η φράση που έχει πει προσφάτως, θέλοντας να δείξει ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά υπενθυμίζει πως είχε προειδοποιήσει, ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο για την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται αναλύσεις για τις αντοχές της κοινωνίας, ενώ οδηγός τους, όπως και άλλων πρωθυπουργικών επιτελείων στο παρελθόν, είναι οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να αντέχει.

Παρά το γεγονός ότι αντέχει ο Πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, όπως μεταδίδουν και υπουργοί στους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Πολλοί λένε, ότι μπορεί η κυβέρνηση να αντέχει μέχρι στιγμής, αλλά καταγράφεται σε πολλές κοινωνικές ομάδες, μειούμενη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

«Υπάρχει πρόβλημα στον πυρήνα» ανέφερε προ ημερών κεντρικός υπουργός σε ομήγυρη βουλευτών, ενώ την ίδια στιγμή η γενικότερη πολιτική ατμόσφαιρα, δυσχεραίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης, που έχει να αντιμετωπίσει και την αίσθηση που παγιώνεται στην κοινωνία, ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και τα χειρότερα έρχονται.

Τα πρόσφατα περιστατικά, όπως του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Μέργου με τις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό, αλλά και του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση για την αλλαγή του νόμου περί απεργιών, ήταν ενδεικτικά για να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή «έσπασε» την όποια _εάν υπήρχε, διότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό_ κυβερνητική γραμμή περί της στρατηγικής για αξιοποίηση του θέματος με τον λανθασμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Η κατηγορηματική άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να το συζητήσουν, αλλά και το ξεκάθαρο όχι του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, Όλι Ρεν, ήταν κτύπημα στην…«καρδιά» της κυβέρνησης.

Πιο ηχηρή όμως ήταν η παρέμβαση του κ. Ρεν στο θέμα του κατώτατου μισθού, καθώς ο ίδιος σε απάντηση που έδωσε στους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τους κκ. Κ. Πουπάκη και Ν. Χουντή, μίλησε για αναθεώρηση που θα υπάρξει το 2014.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ότι αναθεώρηση δεν σημαίνει μείωση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες στους κόλπους της τρόικα, είναι πάγια η θέση να υπάρξουν αλλαγές στον κατώτατο μισθό, αλλά προς χαμηλότερα νούμερα.

Το κυβερνητικό επιτελείο και σε αυτή την περίπτωση, «πιάστηκε αδιάβαστο» και απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως λένε αρκετοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, καθώς ήδη διαμορφώθηκε ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον και παγιώνεται η εικόνα, ότι έρχονται χειρότερα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταγράφεται, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη, μια αδυναμία πρόβλεψης και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα, ενώ παρατηρείται σιωπητήριο από κορυφαίους υπουργούς. Πολλοί απορούν μάλιστα, γιατί αυτά τα θέματα αδυναμίας δεν συζητούνται εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν αναζητούνται διέξοδοι από έναν κύκλο που παγιδεύει όλο και περισσότερο την πολιτική της κυβέρνησης.

Εξάλλου, τα μέτωπα που άνοιξαν είναι συγκεκριμένα και οι συγκρούσεις που επέρχονται δείχνουν βέβαιες. Ενδεικτικά: οι αναμετρήσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς, υπό την απειλή γενικής κοινωνικής έκρηξης, θα κλιμακωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, το μείζον θέμα με τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, κ.α.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, έχει μπροστά της, την γενική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται καθημερινά στην κοινωνία που αναμένει και την αποστολή περίπου δυόμιση εκατομμυρίων σημειωμάτων από την εφορία για την εξόφληση οφειλών, υπό την απειλή κατασχέσεων σε μισθούς και περιουσιακά στοιχεία.
ΒΗΜΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ