2013-02-15 03:17:03
Φωτογραφία για Διαμαρτυρίες στη δίκη στο Γκουαντάναμο για την 11η Σεπτεμβρίου
Ένας από τους πέντε κατηγορούμενους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που δικάζονται στην... αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, σηκώθηκε χθες και παρέμεινε όρθιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κελί του και την κατάσχεση νομικών εγγράφων από τους φρουρούς του.

Κατά την τελευταία ημέρα της προδικαστικής διαδικασίας, οι συνήγοροι των πέντε κατηγορουμένων κατήγγειλαν ότι τα κελιά των τριών από αυτούς ερευνήθηκαν εξονυχιστικά και τα εμπιστευτικά έγγραφα που είχαν ανταλλάξει με τους πελάτες τους εξαφανίστηκαν.

Ο ένας από τους κατηγορούμενος, ο Υεμενίτης Ουάλιντ μπεν Άτας, σηκώθηκε από τη θέση του λέγοντας «με αναγκάσατε να έρθω στο δικαστήριο», αλλά τον διέκοψε αμέσως ο δικαστής Τζέιμς Πολ, απαγορεύοντάς του να συνεχίσει.

Ο Μπεν Άτας παρέμεινε όρθιος επί περίπου δέκα λεπτά αλλά κατόπιν ξανακάθισε, μετά από συμβουλή της συνηγόρου του και επειδή ο δικαστής απειλούσε να τον αποβάλει από την αίθουσα.


«Είναι οργισμένος. Θέλει να λυθεί σήμερα το θέμα», εξήγησε η δικηγόρος Σέριλ Μπόρμαν.

Η δικηγόρος διευκρίνισε ότι η έρευνα στα τρία κελιά έγινε την Τρίτη, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονταν στο δικαστήριο.

Ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεση της εμπιστευτικής αλληλογραφίας μεταξύ συνηγόρων και κατηγορουμένων «επηρεάζει τη δυνατότητά να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Χρειαζόμαστε μια απάντηση αλλά κυρίως είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν αυτά», πρόσθεσε.

«Τα έγγραφα ήταν σφραγισμένα» από την υπηρεσία ελέγχων του στρατού, «όμως οι φρουροί τα κατάσχεσα», τόνισε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Νέβιν, συνήγορος του Πακιστανού Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, του φερόμενου ως «εγκέφαλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, ο στρατηγός Μαρκ Μάρτινς, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και επιβεβαίωσε ότι τα κελιά ερευνήθηκαν, σημειώνοντας όμως ότι «αυτά γίνονται».

Παρά τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων, ο δικαστής διέταξε να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, με την κατάθεση του ναυάρχου εν αποστρατεία Μπρους Μακντόναλντ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ