2013-02-15 07:47:59
Φωτογραφία για ΤΟ 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Λόγω της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής η υστέρηση εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσια των προβλέψεων

Διπλάσια από τις προβλέψεις εμφανίζεται στις αρχές του χρόνου η υστέρηση εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου, από την πορεία των ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται μια τάση για μείωση του ποσοστού στο 15% τo 2013 σε σχέση με πέρυσι και, παρά τις διατυπωθείσες αρχικά εκτιμήσεις ότι το ποσοστό της μείωσης θα ήταν γύρω στο 7,5%.

Αυτό σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 1,5 δισ. στα έσοδα των Ταμείων, που εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μεγαλύτερη λόγω και των συνεπειών της παρατεινόμενης ύφεσης. Μεγάλη μείωση υπάρχει στα έσοδα στις εισφορές οικοδομών και τεχνικών εργατών.

Σύμφωνα με στοιχεία ασφαλιστικών οργανισμών, έως το τέλος του έτους Ταμεία αναμένεται να απολέσουν έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και την αύξηση του αριθμού των ανέργων, ενώ η εισφοροδιαφυγή λόγω της ανασφάλιστης εργασίας θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλές φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ και οι διοικήσεις των Ταμείων ήδη από τις αρχές του χρόνου προβληματίζονται έντονα για την τήρηση των προϋπολογισμών.


Το θέμα και οι προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει με στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι άλλοι συμμετέχοντες

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης και τα στελέχη Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανακοινώθηκε αργότερα από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για κινητοποίηση των μηχανισμών συλλογής των εισφορών και για συζήτηση με την τρόικα θετικών μέτρων που θα τονώσουν για το 2013 τους ρυθμούς είσπραξης εσόδων και οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση ρήτρας προστασίας, που προφανώς θα οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα, καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα και να προωθήσει λύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων, όπως επισημαίνεται από αρμόδιους φορείς. Το θέμα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τέλος του Απριλίου, όταν και αναμένεται να αξιολογηθεί από την τρόικα. Στην επικείμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας περί τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα αξιολογηθούν τα μέτρα του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης. Το θέμα συζητείται ήδη σε τεχνικό επίπεδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι με την πλευρά της τρόικας και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, προκειμένου να υπάρξει μια «χρυσή τομή» που θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πέρα από την υστέρηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία, κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν και άλλα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στα κατώτατα όρια μισθών, στην ανεργία και σε άλλα ζητήματα.

Για τον κατώτατο μισθό

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επανέλαβαν προς τον υπουργό Εργασίας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε σκέψη για τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και για την αλλαγή του Ν. 1264/82.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό και ότι «δεν προωθεί θέμα νομοθετικών παρεμβάσεων για το Ν. 1264, ιδιαίτερα χωρίς τη βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, με αιχμή τους νέους και τις οικογένειες που βιώνουν την απόλυτη ανεργία. Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να γίνει με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως πρότειναν και ζήτησαν από τον κ. Βρούτση να αναλάβει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σχετική πρωτοβουλία συζήτησης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του.

Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση αγροτών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να προωθηθεί λύση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από την άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το υπουργείο εξετάζει λύση για τις περιπτώσεις αγροτών άνω των 62 ετών που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης (25 χρόνια στον ΟΓΑ) .

Για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών ζητήθηκε η επίσπευση της συζήτησης της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του Ταμείου, στο οποίο θα περιέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την εξασφάλιση των νέων γενεών. Ο υπουργός δήλωσε ότι υιοθετεί την πρόταση και θα προχωρήσει στη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έως τις αρχές του Μαρτίου.

Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των υπαλλήλων του ΙΚΑ (που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ και απορροφήθηκαν με νόμο στο ΙΚΑ). Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχουν καταθέσει και με την οποία διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι εντός του 2013 αυτοί θα επαναπροσληφθούν -σταδιακά- στο σύνολό τους και ότι για το θέμα θα γίνει συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να διασφαλιστεί η οριστική λύση.

Συμφωνία

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αντιπροσωπεία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την προσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών με αυτά που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ -δηλαδή 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και όριο ηλικίας τα 62 έτη- για τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από τον ΟΓΑ με συμψηφισμό οφειλόμενων εισφορών μέχρι 4.000 ευρώ, καθώς επίσης και με το σχεδιασμό επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη δικαστική απόφαση για την απόλυση εργαζομένων του ΙΚΑ που είχαν προσληφθεί με την προκήρυξη 9Κ.

naftemporiki.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ