2013-02-15 09:39:01
Φωτογραφία για Συζητείται η ερώτηση Αλ. Τσίπρα για το λάθος του ΔΝΤ
Συνέχεια στη συζήτηση και την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σχετικά τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αναμένεται να δοθεί σήμερα στη Βουλή, όπου ο υπουργός Οικονομικών... Γιάννης Στουρνάρας θα απαντήσει στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την «αδυναμία» αξιοποίησης της ομολογίας του Ταμείου από την κυβέρνηση και ρωτά:

Πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους»;

Τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ ευρώ;

Πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια;


Σε δηλώσεις πάντως που έκανε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του μνημονίου. Εκτίμησε - μετά και τη θέση που πήρε ο Επίτροπος Ρεν - ότι δεν υπάρχει περιθώριο, ωστόσο επανέλαβε πως ζήτησε να πάρουν κοινή θέση ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ. «Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους», πρόσθεσε.

«Φρένο» στη συζήτηση για αλλαγές

Μετά, πάντως, από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Όλι Ρεν, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκλεισε χθες το «παράθυρο» για ενδεχόμενες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «λανθασμένες εντυπώσεις» όσον αφορά στο θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

«Το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους», σημείωσε ο κ. Ράις, υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

Η Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και την επιστολή Ρεν Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα πριν, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή δεν βοηθά, προειδοποιώντας ότι μάλιστα ότι το ζήτημα κινδυνεύει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ