2013-02-15 18:34:03
Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης: Διασφάλιση και καταβολή των πάσης φύσεως οφειλών της ασφαλιστικής EVIMA
από το Γραφείο Τύπου

Από τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά με παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης Την άμεση καταβολή αλλά κυρίως τη διασφάλιση των οφειλών της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας Evima προς ασφαλισμένους, προσωπικό, συνεργάτες και δικαιούχους αποζημιώσεων, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Η E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E., έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της, η οποία ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας, ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και καλύπτει 270.000 ασφαλισμένους. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων.


Όπως τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «μετά την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, ακολούθησε αιφνιδιαστικά, η ανάκληση της άδειας ακόμη μίας ασφαλιστικής εταιρείας, αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλισμένους και προσωπικό».

Στις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 10, του Ν.Δ. 400/1970 «Περί Ιδιωτικής Επιχειρήσεως Ασφαλίσεως»: ορίζεται ότι «σε περίπτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης ασφαλιστικής επιχείρησης ο επόπτης εκκαθάρισης ή πτώχευσης καλεί μέσα σε 10 ημέρες τους δικαιούχους ασφαλίσματος…». Όπως αναφέρεται ακόμα στην παρ 7 και 8 του ίδιου Διατάγματος «Τίτλοι, ομόλογα και λοιπά παρόμοια και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία εκποιούνται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία… καταθέσεις σε τράπεζες στην άμεση διάθεση και διαχείριση του Επικουρικού Κεφαλαίου» και «το Επικουρικό Κεφάλαιο υποχρεούται να καταβάλει στα όργανα εκκαθάρισης το ποσό που αντιστοιχεί στην αναλογική συμμετοχή του στην ικανοποίηση των προνομιακών απαιτήσεων των εργαζομένων και στα έξοδα εκκαθάρισης»

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά πόσο χρόνο θα διαρκέσει η ανωτέρω διαδικασία της καταβολής των πάσης φύσεως υποχρεώσεων της εταιρείας, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και ζητά την ρητή διασφάλιση των χρημάτων και της πληρωμής των υποχρεώσεων στο σύνολό τους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, τίτλων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων της εταιρείας γενικότερα.

H παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Ιωάννη Στουρνάρα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη

Αθήνα, 15-02-2013

ΘΕΜΑ: Καταβολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων της EVIMA Insurance Group

Η E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E., είναι εταιρεία γενικών ασφαλίσεων που ιδρύθηκε το 1974 με δραστηριότητα κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων και έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της, η οποία ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (δηλαδή εποπτικά κεφάλαια), ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και καλύπτει 270.000 ασφαλισμένους. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων.

Ωστόσο, μετά το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, η κατάρρευση της οποίας άγγιξε 838.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, 227.000 καταναλωτές οι οποίοι είχαν συνάψει ισάριθμα συμβόλαια στις εταιρείες του Ομίλου της Ασπίδας, 2.850 υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν και 3.000 ασφαλιστικά γραφεία τα οποία είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Όμιλο Ασπίς, ακολούθησε η ανάκληση της άδειας ακόμη μίας ασφαλιστικής εταιρείας, αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλισμένους και προσωπικό.

Ακόμη, εάν κάποιος ανανέωσε το ασφαλιστήριο πρόσφατα και έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, θα πρέπει να το ασφαλίσει ξανά εντός 30 ημερών σε νέα εταιρεία. Επιπρόσθετα, για να διεκδικήσει τα χρήματά του ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς τον εκκαθαριστή της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και το πιο πιθανό είναι να μη λάβει τα χρήματά του ή να λάβει ένα μέρος τους.

Όπως ορίζεται τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 10, του Ν.Δ. 400/1970 «Περί Ιδιωτικής Επιχειρήσεως Ασφαλίσεως»: «σε περίπτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης ασφαλιστικής επιχείρησης ο επόπτης εκκαθάρισης ή πτώχευσης καλεί μέσα σε 10 ημέρες τους δικαιούχους ασφαλίσματος…». Όπως αναφέρεται ακόμα στην παρ 7 και 8 του ίδιου Διατάγματος «Τίτλοι, ομόλογα και λοιπά παρόμοια και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία εκποιούνται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τους αξία… καταθέσεις σε τράπεζες στην άμεση διάθεση και διαχείριση του Επικουρικού Κεφαλαίου» και «το Επικουρικό Κεφάλαιο υποχρεούται να καταβάλει στα όργανα εκκαθάρισης το ποσό που αντιστοιχεί στην αναλογική συμμετοχή του στην ικανοποίηση των προνομιακών απαιτήσεων των εργαζομένων και στα έξοδα εκκαθάρισης»

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Υπάρχουν σχετικά κεφάλαια, περιουσιακά στοιχεία, τίτλοι, ομόλογα και χρηματοοικονομικά προϊόντα γενικότερα, με την εκποίηση και τη διάθεσή των οποίων, στο Επικουρικό Κεφάλαιο να πληρωθούν στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς εργαζομένους, ασφαλισμένους, συνεργάτες και δικαιούχους αποζημιώσεων;

2. Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η ανωτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων, της επιστροφής των ασφαλίστρων και των πάσης φύσεως υποχρεώσεων της εταιρείας, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ