2013-02-15 20:42:02
Φωτογραφία για Eurobank: Επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή οικονομία τυχόν μεταρρυθμιστική ατονία
Οριακή αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με την Ευρωζώνη να εισέρχεται σε φάση αναιμικής ανάπτυξης στο β' εξάμηνο προβλέπει για το 2013 η... Δ/νση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη επικαλούμενη τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες, τα αργά αλλά σταθερά βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών προς την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους, και τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα περιμένει να είναι στάσιμη φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία και να καταγράψει αύξηση το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,8%, της Ιαπωνίας κατά 0,8%, της Κίνας κατά 8% και της Ρωσίας κατά 3,5%.

Οι αναλυτές της τράπεζας προειδοποιούν ωστόσο ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εύθραυστο και επιρρεπές σε απότομες μεταβολές του οικονομικό κλίματος παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει σημαντικά.


Σύμφωνα με την έκθεση, σήμερα οι κυριότεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι δύο: η διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ

Ο μεγαλύτερος μάλιστα είναι οι πιθανές πολιτικές αστοχίες στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και η διακοπή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να ανακάμπτει η οικονομική εμπιστοσύνη είναι η προσήλωση των Ευρωπαίων πολιτικών στο μεταρρυθμιστικό τους έργο και στην περαιτέρω οικοδόμηση των Ευρωπαϊκών θεσμών δημοσιονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης, σημειώνει η έκθεση αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος να ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι υπαρκτός

Κίνδυνος να ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια

"Στην Ελλάδα, η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια θα δοκιμάζει τις αντοχές μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας που καλείται να συνεχίσει την επίπονη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στην Ισπανία, η βελτίωση των συνθηκών δανεισμού της χώρας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Επιπλέον, η αποστροφή της Ισπανικής κυβέρνησης προς το μηχανισμό αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι πιθανό να δημιουργήσει χρηματοπιστωτικές εντάσεις, αν οι αγορές πιέσουν τη χώρα να ζητήσει βοήθεια- το οποίο θεωρούμε ως το πιο πιθανό σενάριο- και η κυβέρνηση αργήσει να ανταποκριθεί".

Με αργό ρυθμό η δημοσιονομική ένωση

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαδικασίες για την επίτευξη δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και τραπεζικής ενοποίησης αναμένεται να συνεχίσουν να εκτυλίσσονται με αργό ρυθμό. "Οι διαφωνίες για το κατάλληλο βαθμό συλλογικής ανάληψης κινδύνων, από την μια, και μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από την άλλη, δεν αφήνουν περιθώρια για άμεση εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στην κρίση της ευρωζώνης. Οι Γερμανικές εκλογές μάλλον αποτελούν έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Αναιμική ανάκαμψη

Η ομάδα ανάλυσης της Eurobank υποβάθμισε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 0% από 0,3% που ήταν πριν από τρεις μήνες. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αρχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους κυρίως χάρη στην ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που έχει επέλθει με τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Τονίζει δε ότι περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης αναμένεται να επηρεάσει θετικά την πραγματική οικονομία.

Η συνεχιζόμενη προ-κυκλική δημοσιονομική προσαρμογής σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, οι συνθήκες πιστωτικής στενότητας και η αυξανόμενης ανεργίας αποτελούν τα "βαρίδια" της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurobank η ανάπτυξη θα παραμείνει άνιση, καθώς η οικονομία της περιφέρειας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, σε αντιδιαστολή με την Γερμανία η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η υποχώρηση των κινδύνων διάσπασης της ευρωζώνης, κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ, έχει επιτρέψει μια ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης.

Η προσαρμογή των ΗΠΑ

Για τις ΗΠΑ, το τμήμα ανάλυσης της Eurobank αναμένει περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης φέτος στο 1,8% κυρίως λόγω των αυξήσεων στη φορολογία. Προειδοποιεί δε πως εάν δεν αναβληθεί η προγραμματισμένη περικοπή των δημοσίων δαπανών στις αρχές Μαρτίου λόγω της αναποφασιστικότητας της πολιτικής ηγεσίας, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να πέσει στο 1,3%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, η δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ επιταχύνθηκε ελαφρώς το 2012 (από 1,8% το 2011 στο 2,2% το 2012), αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από το δυνητικό ρυθμό. Η συρρίκνωση της τάξης του 0,1% που σημειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 δεν παραπέμπει σε μια ύφεση της οικονομίας, καθώς οφείλεται στις μεγάλες μειώσεις που συντελέστηκαν στις αμυντικές κρατικές δαπάνες και τα αποθέματα των επιχειρήσεων. Η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς που παραπέμπουν σε μια αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι αυξήσεις στη φορολογία που ετέθησαν σε ισχύ στις αρχές του 2013 αναμένεται να αφαιρέσουν τουλάχιστον 1-1,5 ποσοστιαία μονάδα από το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά το 2013.

Η δεύτερη απειλή

Εξ ου και ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας: η εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ήδη στις αρχές του 2013 ετέθησαν σε ισχύ ορισμένες αυξήσεις στη φορολογία που φτάνουν τα 200-230 δισ δολ., που αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέα νομοθεσία μέχρι την 1η Μαρτίου ώστε έτσι να αναβάλει την περικοπή των κρατικών δαπανών, τότε θα ενεργοποιηθούν αυτομάτως μηχανισμοί περικοπών που θα μειώσουν τη δημόσια κατανάλωση κατά 85 δισ δολ. το 2013, γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε πτώση του ομοσπονδιακού ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού από 7,0% του ΑΕΠ το 2012 στο 5,0% του ΑΕΠ το 2013, αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούσε μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια ζήτηση και το εμπόριο. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα καταλήξουν σε μια συμφωνία έτσι ώστε να περιορίσουν το ύψος των περικοπών και να αποφύγουν μια υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ.

Αναδυόμενες

Για τις αναδυόμενες οικονομίες η Eurobank αναμένει ανάκαμψη το 2013, όχι όμως και επιστροφή στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας

Όπως σημειώνουν, η βελτίωση τις οικονομικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές πολιτικές στις αναδυόμενες οικονομίες, οδήγησαν σε τόνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας κατά τους τελευταίους μήνες. Η σταδιακή ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αναμένεται να ωθήσει την οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών. Ωστόσο, η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των εξαγωγών των αναδυόμενων αγορών σε σχετικά μέτρια επίπεδα, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Όσο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη και, ως εκ τούτου, ευάλωτη σε απότομες μεταβολές του οικονομικού κλίματος, υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο παράγοντας Κίνα

Σε ότι αφορά την Κίνα, ο κίνδυνος μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Τα επεκτατικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που υιοθέτησε η Κινεζική κυβέρνηση για να δώσουν ώθηση στην οικονομία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά ώστε να αποτραπεί ένας σημαντικά χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το δυνητικό ρυθμό. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας υποδηλώνουν σταδιακή βελτίωση της οικονομίας.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ