2013-02-16 11:51:45
Φωτογραφία για Αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη,
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,

Πολύ κοντά από τη Γη πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο οποίος έγινε ορατός από την ανατολική Ευρώπη. Το πέρασμά του αστεροειδή μεταδόθηκε ζωντανά με εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια της Αυστραλίας και της Ευρώπης.

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος, ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA απέκλεισαν από πριν.

Ο DA14 πέρασε, σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, και ήταν ορατός, με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαίριου.

Ο αστεροειδής κινούνταν με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.


«Είχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα με αντικείμενα που πλησίασαν τη Γη την ίδια ημέρα», ανέφερε ο επιστήμονας της NASA, Πολ Χόντας. Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύο γεγονότα, και τα δύο σπάνια, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους «Είναι απλά μια σύμπτωση», δήλωσε ο Χόντας.

Στη NASA-ανατέθηκε από το Κογκρέσο να βρει και να παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα που είναι κοντά στη Γη και έχουν διάμετρο 0,62 μίλια (1 χλμ) ή μεγαλύτερα.

Περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αντικείμενο διαμέτρου 6 μιλίων (10 χλμ) έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όπως και των περισσότερων φυτών και ζώων στη Γη.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο περίπου το 10% των μικρότερων αντικειμένων όπως ο DA14 έχουν ανακαλυφθεί.

«Τα αντικείμενα αυτά είναι μικροσκοπικά και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε»,δήλωσε ο Πολ Δημοτάκης, ένας καθηγητής της αεροναυτικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του California Institute of Technology στη Πασαντένα.

Αναδημοσιευσα Απο Eθνος
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ