2013-02-16 11:52:47
Φωτογραφία για Πάτρα: Πόσο χρεώνουν τα ξενοδοχεία στο Καρναβάλι;
Προσαρμοσμένες στις οικονομικές συνθήκες της εποχής είναι οι τιμές των ξενοδοχείων στην Πάτρα το τελευταίο τριήμερο των Αποκριών, όπως προκύπτει από έρευνα της «Πελοποννήσου της Δευτέρας» σε γνωστές ιστοσελίδες κράτησης δωματίων σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο. Πακέτα για όλα τα -οικονομικά- γούστα βρίσκει κανείς για την ίδια περίοδο στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίση δεν έχει μεταβάλει μόνο τις καταναλωτικές ή τις ταξιδιωτικές μας συνήθειες. Εχει μεταβάλει αρκετά πράγματα και στην τοπική τουριστική αγορά.

Για την Πάτρα το Καρναβάλι ήταν -και παραμένει- η υψηλή τουριστική περίοδος. Αρκετές φορές τα ΜΜΕ, τοπικά και εθνικά, φιλοξενούσαν κριτικές για τις ανεβασμένες τιμές των ξενοδοχείων. Τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά λόγω της κρίσης, ενώ από πενταετίας έχει εξασθενήσει το φαινόμενο της αναζήτησης ξενοδοχείων σε ακτίνα 20 και περισσότερων χιλιομέτρων το τελευταίο τριήμερο.


Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι τιμές για τα ξενοδοχεία την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού είναι χαμηλότερες από άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του χειμώνα, κυρίως για περιοχές που ο τουρισμός συνδυάζεται με τα χειμερινά σπορ.

Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους βασικούς κανόνες για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών είναι η έγκαιρη οργάνωση του ταξιδιού και φυσικά η έγκαιρη κράτηση δωματίων.

Οι αναζητήσεις που κάναμε αφορούσαν δύο κατηγορίες «πελατών» (τρεις διανυκτερεύσεις 15-18 Μαρτίου 2013): Στη μία για ζευγάρι και στη δεύτερη για οικογένεια τριών ατόμων (δύο ενήλικες με παιδί). Και σας παραθέτουμε ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας:

·Στην πρώτη περίπτωση το δίκλινο δωμάτιο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας με πρωινό βρήκαμε στην τιμή από 340-364 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, στο ίδιο ξενοδοχείο, η καλύτερη τιμή που βρήκαμε ανάμεσα σε διάφορες τουριστικές ιστοσελίδες ήταν 415 ευρώ για τρεις βραδιές.

·Για δίκλινο δωμάτιο η χαμηλότερη τιμή που εντοπίσαμε για το ίδιο διάστημα είναι στα 170 ευρώ (τρεις διανυκτερεύσεις) σε καλό ξενοδοχείο 6-7 χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα. Πρόκειται για πολύ καλή ευκαιρία, αφού το ίδιο δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο βρήκαμε σε άλλες ιστοσελίδες μέχρι και 450 ευρώ για τρεις βραδιές! Συμπέρασμα: Η καλή τιμή προϋποθέτει ορισμένες φορές και καλή έρευνα αγοράς.

·Στην αναζήτηση για τρίκλινο εντοπίσαμε τιμή-έκπληξη στα 110 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις (δηλαδή 36,80 ευρώ/βραδιά) εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν ενοχλούνται από την απόσταση των 17 χιλιομέτρων από την Πάτρα. Στον αντίποδα, το πιο ακριβό τρίκλινο που εντοπίσαμε ήταν στα 570 ευρώ. Η πλειοψηφία των τρίκλινων κυμαινόταν από 300-480 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό.

Στα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων υπάρχουν εκδρομές με διαμονή στην Πάτρα και εκτός Πάτρας. Η συμμετοχή κατ' άτομο σε τετραήμερη εκδρομή με διανυκτέρευση στην Πάτρα και κοντινές περιηγήσεις στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία (με ημιδιατροφή) ανέρχεται στα 175 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε τριήμερη με βάση την Ολυμπία και εκδρομή στην Πάτρα για την παρακολούθηση της μεγάλης παρέλασης το κόστος συμμετοχής ανά άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο) ανέρχεται στα 110 ευρώ, ενώ για μονόκλινο στα 150 ευρώ.

Υπάρχουν και οι προτάσεις για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και θα προτιμήσουν ένα πολυτελές πακέτο τουρισμού με προορισμό την Πάτρα. Εξειδικευμένη εταιρεία του χώρου κοστολογεί το πακέτο στην τιμή των 3.000 ευρώ/άτομο, προσελκύοντας πελάτες από το εξωτερικό (τα παιδιά έως πέντε ετών χωρίς χρέωση, εκτός των αεροπορικών εισιτηρίων). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, ενώ ορισμένες από τις παροχές υπηρεσιών σε όσους το προτιμήσουν είναι: 24ωρη εξυπηρέτηση και γραμματειακή υποστήριξη, προσωπική ασφάλεια, υπηρεσίες Concierge, ημερήσιος Τύπος, μεταφραστής, ξεναγός, βοηθητικό προσωπικό, φωτογράφος, image maker κ.ά.

Μιχάλης Βασιλάκης-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ