2013-02-16 15:15:07
Φωτογραφία για Το πρώτο ζώο με αποσπώμενο πέος ανακάλυψαν οι επιστήμονες
  Ένα είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα που απορρίπτει το πέος του και στη συνέχεια το επαναδημιουργεί και το επαναχρησιμοποιεί ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες του είδους Chromodoris reticulata, τους οποίους συνέλεξαν από κοραλλιογενείς υφάλους σε ρηχά νερά γύρω από την Ιαπωνία.

Κατά την παρακολούθηση, οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες ζευγάρωσαν 31 φορές, με την πράξη να διαρκεί από δευτερόλεπτα έως και λίγα λεπτά.

Όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι ερευνητές, αμέσως μετά τη συνεύρεση οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες απέρριπταν το πέος τους, το οποίο έπεφτε στον πάτο του ενυδρείου.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μέσα σε 24 ώρες οι γυμνοσάλιαγκες είχαν επαναδημιουργήσει τα ανδρικά τους αναπαραγωγικά όργανα και μπορούσαν να ζευγαρώσουν ξανά.


Μετά από εξονυχιστική εξέταση οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεγάλο μέρος του πέους των γυμνοσαλιάγκων  ήταν κουλουριασμένο στο εσωτερικό τους. Έτσι μπορούσαν να «ξετυλίξουν» ένα μικρό μέρος για να αναπληρώσουν το χαμένο κομμάτι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σεξουαλική ζωή των συγκεκριμένων ζώων απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς όλα τα είδη θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα είναι ερμαφρόδιτα.

Αράχνες ευνουχίζονται για να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους

Οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες δεν είναι τα μόνα πλάσματα στη φύση που ευνουχίζονται.

Οι αρσενικές αράχνες του είδους «nephilengys malabarensis» προχωρούν σε «εθελοντικό ευνουχισμό» κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, έτσι ώστε αυξήσουν τις πιθανότητες τους να αφήσουν απογόνους.

Ο ευνουχισμός αυξάνει την ποσότητα σπέρματος που μεταφέρεται στα θηλυκά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες γέννησης απογόνων.

Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι αράχνες αποκόπτουν το πέος τους.

Εκτιμάται ότι, χωρίς το έξτρα βάρος των αναπαραγωγικών τους οργάνων, τα αρσενικά κατατροπώνουν ευκολότερα τους επίδοξους μνηστήρες που προσεγγίζουν τα θηλυκά με τα οποία συνευρέθηκαν.
econews
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ