2013-02-17 04:42:04
Φωτογραφία για Η οικονομική κρίση προκαλεί κατάθλιψη
H οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα ποσοστά κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό.

Ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από κατάθλιψη βαριάς μορφής και σχεδόν, ένας στους πέντε έχει υποφέρει από κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του. Υπολογίζεται ότι το 2020, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο .

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χριστοδούλου, είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στη θλίψη και την κατάθλιψη. Δηλαδή να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε μια «προσαρμοστική» και μια «δυσλειτουργική» απάντηση σε ένα δυσάρεστο συμβάν της ζωής, ακόμη κι αν μια τέτοια διάκριση είναι, κάποιες φορές είναι δύσκολη .

«Τόσο η θλίψη όσο και η κατάθλιψη είναι αναμενόμενες σε περιόδους οικονομικών κρίσεων »τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί:«Στην περίπτωση της θλίψης, απαιτούνται προγράμματα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, υποστήριξης της οικογένειας, κοινωνικής πρόνοιας και ψυχολογικής υποστήριξης. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, απαιτείται, επιπλέον των ανωτέρω, και αντικαταθλιπτική αγωγή».


Ας δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη

Ο ρόλος του φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικός στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βοήθειας:

1. Μιλήστε και ακούστε τον πάσχοντα. Ρωτήστε τον πώς νιώθει και μην τον πιέσετε να μιλήσει, αν δεν το επιθυμεί. Δείξτε του ότι είστε εκεί για να βοηθήσετε.

2. Ενημερωθείτε για την κατάθλιψη. Είναι σημαντικό το άμεσο περιβάλλον του ασθενούς να κατανοήσει την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της, καθώς και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του ασθενούς.

3. Υποστηρίξτε τον ασθενή στη θεραπεία του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα του υπενθυμίζετε να λαμβάνει σωστά τη φαρμακευτική αγωγή του ή να επισκέπτεται το γιατρό του. Μπορεί ακόμη να χρειαστεί να τον συνοδεύσετε στις επισκέψεις στο γιατρό του ή και να τον παροτρύνετε να ζητήσει επιπλέον βοήθεια, αν δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

4. Να είστε έτοιμοι να αναγνωρίσετε τυχόν υπόνοιες για αυτοκτονία, καθώς τα καταθλιπτικά άτομα είναι επιρρεπή στις απόπειρες αυτοκτονίας.

5. Βοηθήστε τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δυσκολεύονται να εκτελέσουν μόνα τους τις καθημερινές τους δραστηριότητες και εκεί η βοήθειά σας είναι πολύτιμη.

6. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να συνεχίσει τις δραστηριότητες που τον χαροποιούν, όπως ένα άθλημα, μια εθελοντική δραστηριότητα, ή ακόμα και η εργασία του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ