2013-02-17 09:03:14
Φωτογραφία για ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Γενικό σιωπητήριο σημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, με συστάσεις για «ψυχραιμία» και την υπόδειξη να μη δίνονται λαβές στη Ν.Δ. και το ηγετικό της επιτελείο, να μετατοπίσει προς όφελός της το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, από το αμιγώς πολιτικό πεδίο και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα σε επιμέρους επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Οι ηγετικές συστάσεις απευθύνονται τόσο προς τα στελέχη εκείνα (Αριστερό Ρεύμα) οι θέσεις των οποίων αποκλίνουν από την κεντρική γραμμή όσο και προς όσους (της προεδρικής πλειοψηφίας) διαχειρίστηκαν εν εξάλλω τις κυβερνητικές «ασκήσεις νομιμότητας» του τελευταίου διμήνου στις οποίες υποβλήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γενικό σιωπητήριο του κ. Τσίπρα έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, και έπειτα από σχετικές εισηγήσεις έμπειρων στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενδυναμώσει προωθητικά το προφίλ του κόμματος στο επιχείρημα ότι αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές τους τοποθετήσεις, καταργώντας διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και αναδεικνύοντας σε κυρίαρχο θέμα την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από τρία χρόνια Μνημονίων και την εκτίμηση ότι η ζημία που έχει γίνει είναι περίπου ισοδύναμη ως εάν η χώρα να έβγαινε από μια πολεμική σύγκρουση
. Επιπλέον, και σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις των στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ απεγκλωβίζεται από τον «πόλεμο των ανακοινώσεων», επιλέγοντας ως απάντηση στις ασκήσεις νομιμότητας της Ν.Δ., την αντιπαράθεση στον πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό στίβο με βάση τις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Στην εκδήλωση στο «Ακροπόλ», ο κ. Τσίπρας έστειλε το πρώτο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος και αφού είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της σκληρής κριτικής της Σοφίας Σακοράφα ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προειδοποιώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα ώστε να μην πέφτουν στις παγίδες και τις προβοκάτσιες που στήνουν τα «επικοινωνιακά χαλκεία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τον υπερκομματικό χαρακτήρα που επιθυμεί να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάνοντας αναφορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τα χρόνια του Εμφυλίου. Σε αυτήν, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η διαχωριστική γραμμή στο όριο Δεξιά - Αριστερά, όπως χαράχτηκε στον Εμφύλιο δεν υφίσταται, λέγοντας πως η σημερινή διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται ανάμεσα στην επιβίωση. «Στη ζωή με αξιοπρέπεια και στην επιβίωση σε συνθήκες αναξιοπρέπειας» όπως είπε.

Επικαλέστηκε επίσης το διάλογο που αναπτύσσεται με την Εκκλησία, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ένας χώρος που με την Αριστερά δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, καθώς και με πολιτικές συλλογικότητες ευρέως φάσματος για να τονίσει: «Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που έχουν στο επίκεντρο της συλλογιστικής τους τον άνθρωπο. Δεν θα αποδεχθώ λοιπόν τη θεωρία των δύο άκρων. Είναι μια ανιστόρητη και ανόητη θεωρία».

Τόσο από την ομιλία στο «Ακροπόλ» όσο και στη συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγκαταλείπει τη λεγόμενη στροφή στο κέντρο, εκτιμώντας ότι ο χώρος αυτός έτσι και αλλιώς αποτελεί παρελθόν ως διακριτό τμήμα με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, και στοχεύει κατευθείαν σε όσα χειροπιαστά απασχολούν τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών που αγωνιούν.

Να εμφανιστεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει ελπίδα και ένα φως αισιοδοξίας στις μαύρες μέρες που διανύει η χώρα. «Αυτό που χωρίζει σήμερα έναν άνθρωπο 20 χρόνων από το διπλανό του, αυτό που τον χωρίζει δεν είναι ότι οι παππούδες τους μπορεί να πολέμησαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στον Εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που τον χωρίζει ή και που τον ενώνει είναι η αδυναμία του να ζήσει με αξιοπρέπεια και να ονειρευτεί ένα μέλλον αξιοπρεπές σε αυτή τη χώρα» είπε στο BBC ο κ. Τσίπρας.

Στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στο εξωτερικό, με αποδέκτες όχι μόνον πέραν του Ατλαντικού αλλά και στο εσωτερικό της Καγκελαρίας. Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον εγγυητή της κοινωνικής ειρήνης. «Η κοινωνική ένταση πιθανώς να οξυνθεί το επόμενο διάστημα, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τον εκτροχιασμό της κοινωνικής έντασης σε καταστάσεις που αφορούν το παρελθόν»

 

με πληροφορίες από την enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ