2013-02-17 08:51:47
Φωτογραφία για ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Στα προβλήματα των Πανεπιστημίων με τις αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, στα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης αλλά και στο ''Σχέδιο Αθηνά'' για την Ανώτατη Εκπαίδευση αναφέρονται οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμά τους, μετά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν χθες στο Λαύριο.

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα επισημαίνεται πως ''Η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων, που ανέκυψαν, από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 (σ.σ. οι νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση) και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους''.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Όσον αφορά στο "σχέδιο Αθηνά", η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο "βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός'', ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, και προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας
. Επίσης επισημαίνουν πως είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων.

Ειδικά για το σχέδιο "Αδαμάντιος Κοραής", που προβλέπει ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και την ένταξη σ’ αυτό του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου του Πειραιά, του Παντείου, του Γεωπονικού και του Χαροκόπειου, επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων.

Τέλος, στο ψήφισμα τους οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι ζητήθηκε από όλους άμεση χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, επισημάνθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης της έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη, αν καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ενώ τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια ήδη έχουν καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία ανταπόκριση.

Παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζής, ο οποίος επεσήμανε ότι ο διάλογος, για το σχέδιο «Αθηνά», είναι σε εξέλιξη και σ΄αυτόν θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που τίθενται μέχρι, στις αρχές Μαρτίου που θα καταλήξει το υπουργείο στην οριστική εισήγηση του.

ΑΜΠΕ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ