2013-03-05 06:36:44
Φωτογραφία για «Όχι» στην κατάργηση τμημάτων σε Βέροια, Νάουσα και Έδεσσα
Την αντίθεσή τους στην απομάκρυνση των τμημάτων που διατηρούν τα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Βέροια... την Έδεσσα και τη Νάουσα εξέφρασαν θεσμικοί, τοπικοί παράγοντες των πόλεων αυτών, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν με τους πρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», οι τρεις πόλεις χάνουν τα πανεπιστήμιά τους, και τα τρία τμήματα που λειτουργούν σε αυτές προβλέπεται να ενσωματωθούν στα δύο πανεπιστήμια, στα οποία ανήκουν, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας της Νάουσας και το τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών της Έδεσσας, που ανήκουν στο ΠΑΜΑΚ και ιδρύθηκαν το 2004, με περίπου 800 φοιτητές (και τα δύο μαζί στα τέσσερα έτη) και 15 μέλη ΔΕΠ, αλλά και για το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Βέροιας, που ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Χατζηδημητρίου, υπέρ της μετεγκατάστασης των δύο τμημάτων της Νάουσας και Έδεσσας είχε αποφασίσει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, λαμβάνοντας υπόψη τα ακαδημαϊκά οφέλη και την βελτίωση της εκπαίδευσης των φοιτητών από την μετεγκατάστασή τους στο κεντρικό κάμπους της Θεσσαλονίκης, αφού θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, ακαδημαϊκές υπηρεσίες), καθώς και αίτημα των ίδιων των φοιτητών και καθηγητών τους
. Επιπλέον, το ίδρυμα θα ανακουφιζόταν από το οικονομικό βάρος του κόστους λειτουργίας των δύο τμημάτων, που υπολογίζεται στα 150.000 ευρώ ετησίως (μόνο για τις λειτουργικές δαπάνες), σε μία οικονομική συγκυρία που είναι δύσκολη για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Νάουσας Τάσος Καραμπατζός και Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, καθώς και οι μητροπολίτες Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Παντελεήμων και Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας, Ιωήλ, μαζί με βουλευτές και αντιπεριφερειάρχες της Ημαθίας, εξέφρασαν την ετοιμότητα να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των δαπανών για τη συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων, και εξέφρασαν φόβους ότι από την απομάκρυνσή τους διακυβεύονται και εθνικά θέματα (με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για την πρόθεση σκοπιανού πανεπιστημίου να λειτουργήσει στην Έδεσσα ένα παράρτημα του). Υπογράμμισαν δε ότι οι πόλεις τους είναι ήδη αδικημένες καθώς πλήττονται από την ανεργία και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, πριν ακόμη την γενικευμένη κρίση, και ανέφεραν ότι τα ακαδημαϊκά τμήματα είναι βιώσιμα και με υψηλή συμμετοχή.

Στη συνάντηση που είχαν παράγοντες της Βέροιας, με επικεφαλής τη δήμαρχο, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, συζήτησαν τις προοπτικές συνέχισης της συνεργασίας του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία της Βέροιας και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που είχε παραχωρήσει ο δήμος στο ΑΠΘ για την φιλοξενία του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μελλοντική συνάντηση της διοίκησης του ΑΠΘ στο δήμο της Βέροιας, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας.

Το τμήμα, λειτουργεί από το 2004 σε χώρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (έκτασης 60 στρεμμάτων) με τη μεσολάβηση του δήμου, ώστε η παραχώρηση να γίνει απευθείας και δωρεάν στο ΑΠΘ, ενώ επένδυσε σε κτιριακές υποδομές περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Η παραχώρηση αυτή ολοκληρώθηκε, κατά κυριότητα, με τον απαράβατο όρο ότι θα ισχύει για όσο διάστημα το ΑΠΘ θα λειτουργεί το συγκεκριμένο Τμήμα Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, και ότι η απόφαση αυτή θα ανακληθεί σε περίπτωση μη πραγματοποίησης ή αλλαγής του σκοπού. Πάντως, τον προηγούμενη μήνα ο δήμος της Βέροιας είχε καταγγείλει προσπάθεια του ΑΠΘ, να αλλάξει ο όρος της παραχώρησης ώστε μετά την απομάκρυνση του τμήματος από τη Βέροια, το ΑΠΘ να διατηρήσει την κυριότητα της έκτασης.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ