2013-03-06 23:46:04
Φωτογραφία για Δ. Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει κάποιο μαγικό ραβδί για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, παρατήρησε... ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στις κοινές του δηλώσεις με τον κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη και ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους χωρίς εντάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ο νέος Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί για να δημιουργήσουν από μόνοι τους, ξαφινκά, το κατάλληλο κλίμα για την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών, αλλά και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων, αλλά «θα χρειαστεί να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου και να προταθεί η ανάγκη εσωτερικής διαβούλευσης στο νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ώστε να υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων για εξεύρεση λύσης και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους χωρίς εντάσεις, με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής».


Κατά τη σημερινή του συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε επίσης, τον κ. Κασουλίδη για τα αποτελέσματα του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Συζητήθηκε εξάλλου όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, η άριστη συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία και η ενέργεια, αλλά και για περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την κρίση, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε κρίσιμο να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατό, οι εκκρεμότητες που απομένουν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, για την έγκαιρη -όπως είπε- επαρκή και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότηση της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα, για να προχωρήσει τις προσπάθειες για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε ακόμα για έναν οδικό χάρτη στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, στον οποίο εντάσσεται και η προσπάθεια της για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (Πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας με το ΝΑΤΟ), όπως είχε αναφερει και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Ν. Αναστασιάδης).

«Δεν είναι», διευκρίνισε, «μία ενέργεια που σκοπεύει στο παιχνίδι των ευθυνών, εκμαιεύοντας μία άρνηση της Τουρκίας, χρειάζεται μία καλή και σοβαρή προεργασία, καθώς επίσης και στη συνέχεια μία προσπάθεια ώστε όταν ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, πιο κατάλληλο, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους».

«Δεν επιθυμούμε διάλογο απλώς για χάρη του διαλόγου, θέλουμε ένα διάλογο που να έχει στόχο και κατάληξη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ