2013-03-09 08:18:06
Φωτογραφία για Εκτός ρύθμισης χρεών όσοι δεν πληρώνουν
Κάθε άλλο παρά στα... μαλακά θα πέσουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να περάσει από τις Συμπληγάδες της Τρόικα η ρύθμιση έχει δρακόντειους κανόνες τόσο για την υπαγωγή όσο και για την τήρηση των όρων της ρύθμισης.

Ειδικότερα, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει χρήση στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογων ρυθμίσεων οφειλών, προκειμένου να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και αφού κατέβαλαν την υποχρεωτική πρώτη δόση, εν συνεχεία σταμάτησαν να πληρώνουν, πολύ απλά θα φάνε... πόρτα, καθώς πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να μείνουν εκτός ρύθμισης.

Και η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα είναι, όμως, «βελούδινη», καθώς το επιτόκιο που θα βαραίνει τις δόσεις εξόφλησης των χρεών θα είναι «αλμυρό» χωρίς να είναι βέβαια απαγορευτικό, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Οσον αφορά, δε, στην πρακτική της υπαγωγής και της αποχώρησης, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να την αποτρέψει αυτή τη φορά, προβλέποντας αυστηρές κυρώσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση και εν συνεχεία πάψουν να πληρώνουν, χωρίς να έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία.


Από τα περίπου 55 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων οφειλών προς το Δημόσιο, η Τρόικα και η Ομάδα Κρούσης θεωρούν ότι στην πραγματικότητα είναι ζήτημα αν τα 18 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, καθώς τα υπόλοιπα έως το συνολικό ύψος των 55 δισ. ευρώ θεωρούνται χαμένη υπόθεση, αφού αφορούν κυρίως οφειλές πτωχευμένων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό βαίνει προς ψήφιση το πλαίσιο με βάση το οποίο θα χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτα είσπραξης τα χρέη που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στα συρτάρια των εφοριών, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται διαδικασία διαγραφής τους.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ