2013-03-11 18:15:02
Φωτογραφία για Meatless Monday: Το νέο διατροφικό κίνημα
Μπορεί μία Δευτέρα χωρίς κρέας να κάνει τη διαφορά στο σώμα και στον πλανήτη; Η Όπρα λέει πως ναι.  

 

Από Δευτέρα δίαιτα, από Δευτέρα γυμναστήριο, από Δευτέρα οικονομία. Η ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της εβδομάδας έχει επιφορτιστεί με το βάρος κάθε νέας σωτήριας συνήθειας που θέλουμε να καθιερώσουμε, σαν υπόσχεση για την απαρχή μιας νέας ζωής. Αυτή τη δυναμική ελπίζει να εκμεταλλευτεί και το νέο διατροφικό κίνημα που έχει κάνει αίσθηση προωθώντας τη φιλοσοφία της Meatless Monday, δηλαδή της Δευτέρας χωρίς κρέας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ο όρος "Meatless Monday" (Δευτέρα χωρίς κρέας), όπως και "Wheatless Wednesday” (Τετάρτη χωρίς σιτάρι), δεν είναι καινούργιος, ειδικά για τους Αμερικανούς. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων μαζί με το σύνθημα “Food Will Win the War” (Το φαγητό θα κερδίσει τον πόλεμο) προσκαλώντας τα νοικοκυριά σε μικρότερη κατανάλωση συγκεκριμένων νευραλγικής σημασίας τροφών, ώστε να μην καταρρεύσουν τα συστήματα παραγωγής της Ευρώπης, τα οποία πλήττονταν από τον πόλεμο.


Από το 2003 ο όρος επαναχρησιμοποιήθηκε από τον εμπνευστή της ιδέας, Sid Lerner, ως όνομα και μήνυμα μιας διεθνούς, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Σκοπός της είναι να παρέχει ενημέρωση και να προσφέρει κίνητρα και εργαλεία που θα μας ωθήσουν να μειώσουμε κατά 15% την κατανάλωση κρέατος, ωφελώντας την προσωπική μας υγεία, αλλά και τον πλανήτη, μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα και συμβάλλοντας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Κι αν το δούμε πιο μακροχρόνια, να αποτρέψει ίσως έναν άλλο πόλεμο, αυτόν για το νερό, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα ξεσπάσει τις επόμενες δεκαετίες αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που τρεφόμαστε.

Το μήνυμα είναι απλό. Μία ημέρα την εβδομάδα απέχουμε εξολοκλήρου από το κρέας και το αντικαθιστούμε σε όλα τα γεύματα με χορτοφαγικές υγιεινές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές επιλογές.

ΓΙΑΤΙ MEATLESS;

Το να στερηθούμε το κρέας μία μόνο ημέρα την εβδομάδα δεν είναι φοβερή θυσία για εμάς τους Έλληνες, σε αντίθεση με τους μπεργκεροτραφείς Αμερικάνους. Εμείς όμως πάντα είχαμε τα όσπρια, τα λαδερά και τα ψάρια στο εβδομαδιαίο μας πλάνο. Για να πείσουν ότι η θυσία θα πιάσει τόπο, οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας πατάνε όλα τα σωστά κουμπιά και τονίζουν τα οφέλη:

1) Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, αφού δεκάδες έρευνες δείχνουν τα θετικά μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

2) Πρόληψη διαβήτη τύπου 2 που έχει συνδεθεί με την υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

3) Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 19% -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Harvard- αν αντικαταστήσουμε τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα κρέας και τα γαλακτοκομικά, με επιλογές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα φυτικά λάδια και τους ξηρούς καρπούς.

4) Υγιή και σταθερά επίπεδα σωματικού βάρους με χαμηλή ή και μηδενική κατανάλωση κρέατος σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου. Με λίγα λόγια καλύτερη υγεία, μακροβιότητα και ιδανικό βάρος είναι η υπόσχεση για εμάς.

Το θέμα ξεφεύγει της ματαιοδοξίας, όταν στην εξίσωση μπαίνει και η μαμά Γη με επιχειρήματα και αριθμούς, που αν μη τι άλλο χτυπούν καμπανάκια. Αν πιστέψουμε την έρευνα Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στον Guardian και προκάλεσε αναστάτωση, μέχρι το 2050 η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να καταφύγει στη χορτοφαγία, καθώς τα αποθέματα νερού δεν θα επαρκούν να καλύψουν και τις ανάγκες των 9 δισεκατομμυρίων που υπολογίζεται να αγγίζει ο πληθυσμός της γης έως τότε και τις τρομακτικές απαιτήσεις που συνεπάγεται για την κτηνοτροφία.

Σκεφθείτε ότι το ένα τρίτο της αγροτικής γης παγκοσμίως χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Η παραγωγή κρέατος δεν χρειάζεται μόνο χώρο και πόρους, αλλά και τεράστιες ποσότητες νερού. Υπολογίζεται ότι για κάθε κιλό μοσχαρίσου κρέατος που φτάνει στο τραπέζι μας έχουν δαπανηθεί 14.000-19.000 λίτρα νερού. Την ώρα που φυτικά υποκατάστατα, όπως η σόγια καταναλώνουν κατά την παραγωγή τους όχι περισσότερο από 1700 λίτρα ανά κιλό.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν η αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, έναν ακόμη πόρο που καταβροχθίζει η ζωική παραγωγή, και οι υπολογισμοί του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τους οποίους η βιομηχανία του κρέατος είναι υπεύθυνη για το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, πολύ περισσότερο δηλαδή ακόμη και από τις δαιμονοποιημένες μεταφορές. Οk, τώρα έχουν την προσοχή μας.

Η αλήθεια είναι πως η βιομηχανία κρέατος χρειάζεται μια ανάσα. Αυτή τη στιγμή πιέζεται τόσο να ανταπεξέλθει στην τεράστια και ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση που καταφεύγει σε παρεμβατικές και αντίθετες με τη φύση μεθόδους. Η μείωση στη ζήτηση ζωικών προϊόντων θεωρείται ένας τρόπος να μπορέσει η παραγωγή να αυτορυθμιστεί και να επιστρέψει σε φυσικές και ηθικές συνθήκες.

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Η Δευτέρα αποτελεί τη μέρα που επανερχόμαστε στη ρουτίνα μας. Αν καταφέρουμε να συνδέσουμε τη μέρα αυτή με υγιεινές επιλογές, τότε αυτές οι επιλογές είναι πιθανόν να μετατραπούν και οι ίδιες σε ρουτίνα και να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδας. Είναι, επίσης, η μέρα που αισθανόμαστε ότι έχουμε ανάγκη να απαλλαγούμε από τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου και άρα ευκολότερο να τηρήσουμε μια συνήθεια που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας και ότι επανακτούμε τον έλεγχο. Η Δευτέρα είναι η μέρα που βάζουμε νέους στόχους για την εβδομάδα που ξεκινά και η αποφασιστικότητά μας να τους πετυχουμε βρίσκεται στα ύψη. Είναι ένας μηχανισμός που έχει καλλιεργηθεί μέσα μας από τότε που ήμασταν παιδιά και άρα πολύ ισχυρός, ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Εξάλλου είναι ιδανικό να έχεις ένα σημείο-αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα, που ακόμη κι αν το προσπεράσεις τη μια εβδομάδα θα ξαναβρεθεί μπροστά σου μία εβδομάδα μετά, δίνοντάς σου ξανά την ευκαιρία να κάνεις τη σωστή επιλογή, να μπεις στο ΜΜ fan club.

ΤΟ FAN CLUB

Αν οι υποστηρικτές μιας καμπάνιας “μιλούν” για τη σημαντικότητά της, τότε η Meatless Monday σκοράρει πολύ ψηλά. Ποιος ξέρει αν είναι από αλυσιδωτή αντίδραση, ανάγκη ή μόδα, πάντως ολόκληρες πόλεις, όπως το Ghent του Βελγίου, συστρατεύονται. Νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο προσαρμόζουν ανάλογα το πρόγραμμα γευμάτων των ασθενών κάθε Δευτέρα. Εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Toyota και η Puma, κάθε Δευτέρα προσφέρουν στα εστιατόρια των κεντρικών τους γραφείων meatless επιλογές στους εργαζόμενους. Ονόματα όπως η Olivia Wylde, η Denise Richards, η Jessica Simpson και η Emily Deschanel που έγραψε στο twitter της «Καλή Meatless Monday σε όλους! Τώρα φτύστε αυτό το μπέικον!» δίνουν στο κίνημα αέρα Χόλιγουντ. O Τζέιμς Κάμερον παρότρυνε τους θεατές μιας προβολής του Avatar στο πλαίσιο της Ημέρας της Γης να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία του Meatless Monday. Ο ορκισμένος -σε σημείο να έχει ιδρύσει σχετικό φεστιβάλ- κρεατοφάγος αρθρογράφος των Times Τζος Οζέρσκι (Josh Ozersky) τη χαρακτήρισε ως μια καλή λύση για να επανέλθει η ποιότητα στην αγορά κρέατος. O σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ μαζί με τις κόρες του Stella και Mary ίδρυσαν το αντίστοιχο Meat Free Monday της Μεγάλης Βρετανίας που στα μέλη του μετράει από τη Γιόκο Όνο μέχρι την Kέιτ Μος, τον Σάιμον Κόουελ και την Γκουίνεθ Πάλτροου. Ακτιβιστές όπως ο Φιλίπ Κουστό χαιρετίζουν την προσπάθεια. Κορυφαίοι σεφ, όπως ο γνωστός λάτρης του κρέατος Μάριο Μπατάλ και ο Βόλφγκαν Πουκ (Wolfgan Puck) ενσωματώνουν Meatless Monday επιλογές στα μενού των πολυάστερων εστιατορίων τους. Ακόμη και ο Αμερικανικός Οργανισμός Αγροτικής Παραγωγής ενστερνίστηκε την καμπάνια πριν δεχθεί τα οργισμένα πυρά της βιομηχανίας κρέατος και αναγκαστεί να σωπάσει. Περιοδικά ιστοσελίδες και blogs, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δημιουργούν σχετικές στήλες. Δημοφιλή sit coms στήνουν επεισόδια στο όνομά της. Τις Δευτέρες μπορεί να δεις το #MeatlessMonday στα trending now του Twitter. Ο Αλ Γκορ τη συμπεριέλαβε σε λίστα που δημοσίευσε στο blog του με τα 12 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για έναν καλύτερο κόσμο. Η Όπρα Γουίνφρι το βροντοφώναξε στο κοινό της, και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό σε επικοινωνιακό επίπεδο. Από Δευτέρα Meatless, λοιπόν;

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.meatlessmonday.com, στο βρετανικό www.meatfreemondays.com και στο ελληνικό group στο facebook Meatless Monday [Δεν Τρώμε Κρέας τη Δευτέρα].

Ζέτα Τσακούμη 

http://www.madamefigaro.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ