2013-03-11 18:07:55
Φωτογραφία για O εορτασμός στην Κω της 65ης επετείου από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα
 του θεολόγου Αθανασίου Μουστάκη

Στις 7 Μαρτίου 2013 η Δωδεκάνησος γιόρτασε την 65η επέτειο από την ενσωμάτωση με την Ελλάδα. Πρόκειται για μία επέτειο που γιορτάζεται σε όλα τα νησιά με επισημότητα, αλλά και συμμετοχή του λαού, καθώς πολλοί θυμούνται αυτή την ημέρα που τα νησιά έπαψαν να έχουν κάποιον ξένο δυνάστη και ανάσαναν ελεύθερα. Τα νησιά ήταν διαδοχικά υπό το ζυγό των Ιπποτών, των Οθωμανών, των Ιταλών, των Γερμανών και των Βρετανών, από το 1300, περίπου, μέχρι το 1947.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και η εφετινή επέτειος στο νησί της Κω. Ο εορτασμός ξεκίνησε από την 6η Μαρτίου με εκδηλώσεις στα σχολεία. Στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου φιλοξενήθηκε η γιορτή του 1ου Γενικού Λυκείου Κω «Ιπποκράτειο». Στη γιορτή συμμετείχαν πολλοί μαθητές του Λυκείου με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ διαβάστηκε χρονικό της πορείας προς την ενσωμάτωση. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και η μεγάλη ερμηνεύτρια του παραδοκιακού τραγουδιού Άννα Καραμπεσίνη-Σαρρή, η οποία, στο τέλος, με νεανική ζωντάνια μίλησε στα παιδιά, απήλλειλε δίστιχα για την απελευθέρωση και τραγούδησε σχετικά τραγούδια.


Μετά την εκδήλωση τελέσθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Κω με παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού.

Το πρωί της 7ης Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία που τελέσθηκε στο μητροπολιτικό ναό του αγ. Νικολάου Κω με την ευκαιρία της εορτής των εν Δωδεκανήσῳ αγίων. Στις 11:00 ακολούθησε η επίσημη δοξολογία στην οποία εκ μέρους της κυβέρνησης παρευρέθη η κ. Χριστίνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο Δήμαρχος Κω κ. Κ. Καΐσερλης, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Ε. Λιακόπουλος, ο πρ. υπουργός κ. Αρ. Παυλίδης και οι λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε η φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Κω κ. Γεωργία Θέμελη, η οποία αφού έκανε μία αναδρομή στο χρονικό της πορείας από την κατοχή στην ενσωμάτωση κατέληξε στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Στη συνέχεια παραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο η παρέλαση, η οποία πάντοτε ξεκινά με τη σημαία των παλαιών πολεμιστών που, πλέον, κρατούν μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Κω «Ιπποκράτειο». Στην συνέχεια παρήλασαν όλα τα σχολεία της πόλεως Κω, σύλλογοι, οργανώσεις και στρατιωτικά τμήματα.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ολοκληρώθηκε με χορούς στην Πλατεία Ελευθερίας, τους οποίους παρακολούθησε, εκτός από τους επισήμους, πλήθος κόσμου, εκμεταλλευόμενο την καλή, αν και όχι ηλιόλουστη, ημέρα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φλώρεψε η «φάση» μάγκες...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φλώρεψε η «φάση» μάγκες...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ