2013-03-13 11:03:03
Φωτογραφία για Υπέρ των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας τάχθηκε ο Όλι Ρεν
Της πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Nότου υπεραμύνθηκε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιούσε ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη «ρίζα» του, προωθώντας μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξη σε φινλανδική εφημερίδα, ο επίτροπος Όλι Ρεν επανήλθε στο «διάλογο» των οικονομολόγων σχετικά με την πολιτική λιτότητας, στρέφοντας τα πυρά του κατά των οικονομολόγων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι υπαγορευμένες από την ΕΕ πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων οδηγούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε μια καθοδική πορεία ύφεσης και χρέους. Ο Όλι Ρεν με τη χθεσινή του παρέμβαση απάντησε στον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν και άλλους οικονομολόγους οι οποίοι προτείνουν στις Βρυξέλλες να ενθαρρύνουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα βάρη λόγω χρεών να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη μάλλον, παρά να μειώνουν κι άλλο τις δαπάνες τους
. Μεταξύ άλλων, ειδικά ο Κρούγκμαν ανέφερε ότι ήταν η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα για να υποστηρίξει το ευρώ αυτή που καθησύχασε τις αγορές και μόνο, και αποκάλεσε τον Ρεν «εκπρόσωπο της άρνησης σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της λιτότητας».

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν τόνισε ότι ο Αμερικανός οικονομολόγος παρερμήνευσε τα ευρήματα μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, με αντικείμενο τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές». Σε αυτήν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αναγνώριζαν ότι ενδέχεται να υποτίμησαν τις συνέπειες των περικοπών των κρατικών δαπανών στην ανάπτυξη.

«Είναι ουσιώδες το έγγραφο του ΔΝΤ να μη συμβάλει στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η οικονομική προσαρμογή είναι ανεπιθύμητη», ανέφερε ο επίτροπος, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες και το Ταμείο συμφωνούν στη σημασία που έχουν οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε όσους τάσσονται υπέρ ενός πιο αργού ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες από τα βάρη, ο Ρεν αντέτεινε πως αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό μόνον εάν ήταν διαθέσιμες απεριόριστες φθηνές πιστώσεις, είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Με την ύφεση να βαθαίνει σε ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Βάιντμαν, σε συνέντευξη Τύπου επέμεινε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά την πρόσφατη ηρεμία στις χρηματαγορές». Την ίδια άποψη υιοθετεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επισημαίνει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. «Μια σταδιακή ανάκαμψη θα μπορούσε να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2013», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση Μαρτίου.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ